Presedintii Erdogan si Putin au lansat constructia primei centrale nucleare in Turcia

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintii turc Recep Tayyip Erdogan si rus Vladimir Putin au dat marti startul constructiei de catre gigantul rus Rosatom a primei centrale nucleare in Turcia, simbol al relatiilor infloritoare intre Ankara si Moscova, informeaza France Presse, transmite AGERPRES.

‘Allah fie cu voi!’, a declarat Erdogan intr-un discurs la Ankara difuzat prin videoconferinta de la situl santierului centralei nucleare din Akkuyu, in provincia Mersin (sud).

‘Asistam la un moment cu adevarat istoric pentru dezvoltarea noastra si pentru cooperarea noastra energetica cu Rusia’, declarase cu putin timp inainte seful statului turc.

‘Este greu de supraestimat importanta acestui proiect inovator de amploare’, a afirmat la randul sau presedintele rus Vladimir Putin in cadrul acestei ceremonii.

Constructia centralei, a carei valoare este estimata la circa 20 miliarde de dolari, face parte dintr-un proiect de dezvoltare initiat de Erdogan, care doreste sa faca din Turcia una dintre cele mai bogate zece tari din lume pana in 2023, anul centenarului Republicii Turce.

Potrivit lui Erdogan, cele patru reactoare ale centralei vor satisface 10% din cererea de energie electrica a Turciei, o tara puternic dependenta de importul de hidrocarburi pentru a-si acoperi necesitatile energetice.

Primul reactor al centralei ar urma sa fie dat in exploatare in 2023, potrivit lui Putin si Erdogan.

Pana la 10.000 de muncitori vor fi mobilizati, potrivit agentiei de presa Anadolu, pentru acest proiect dorit de Ankara de peste 40 de ani si care a starnit critici puternice din partea organizatiilor de protectie a mediului.

Acest santier, intarziat de mai multe ori, a fost suspendat, in special, in timpul unei crize diplomatice grave, provocata de doborarea de catre fortele aeriene turce a unui bombardier rus la frontiera siriana in noiembrie 2015.

Dar relatiile dintre ele s-au detensionat de atunci, Turcia si Rusia lasand la o parte diferentele cu privire la Siria, unde sprijina tabere opuse, pentru a coopera in acest dosar.

Dupa inaugurarea centralei, Erdogan si Putin vor avea o intrevedere cu usile inchise in Palatul prezidential de la Ankara pentru discutii in care Siria urmeaza sa ocupe un loc important.

Miercuri, celor doi presedinti li se va alatura in capitala turca si seful statului iranian, Hassan Rohani, pentru un summit trilateral consacrat Siriei, in conditiile in care Moscova, Ankara si Teheran se numara printre actorii principali ai procesului de solutionare a conflictului din aceasta tara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *