Pretul carburantilor fara taxe in Romania a ajuns din nou mai mare decat media europeana

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pretul carburantilor fara taxe in Romania a ajuns din nou peste media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, dupa ce, in ultimele luni ale anului trecut, era situat sub valoarea acestui indicator, potrivit datelor publicatiei Oil Bulletin a Comisiei Europene, analizate de AGERPRES.

Astfel, in Romania, benzina costa in prezent, fara taxele impuse de stat, 0,501 euro pe litru, iar media UE este de 0,497 euro pe litru.

In ceea ce priveste motorina, pretul in Romania ajunge la 0,602 euro pe litru, in timp ce media UE este de 0,595 euro pe litru.

Preturile in Romania au inceput sa depaseasca nivelul mediu european inca de la inceputul lunii februarie, diferenta accentuandu-se din ce in ce mai mult. Totusi, in ultimele luni ale anului trecut, soferii romani plateau la pompa mai putin decat media europeana.

Cu toate taxele incluse (accizele si TVA), preturile din tara noastra sunt sub media europeana. Astfel, benzina costa in Romania 1,108 euro pe litru, fata de media UE de 1,350 euro pe litru, iar motorina are un pret de 1,192 euro, fata de nivelul median de 1,192 euro pe litru. Astfel, se observa ca taxele reprezinta 54% din pretul benzinei si 50% din cel al motorinei.

Conform Oil Bulletin, institutia care furnizeaza aceste date la Bruxelles din partea Romaniei este Ministerul Energiei. Informatiile sunt colectate de la operatori care acopera 90% din piata.

Preturile prezentate reprezinta media ponderata calculata saptamanal pe baza cotei de piata a fiecarui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.

Sursa citata mai precizeaza si ca, de la 1 ianuarie 2019, motorina trebuie sa contina cel putin 6,5% biocarburant, iar benzina o pondere de 8%, in volum.

La finalul documentului in care se publica preturile din fiecare tara, reprezentantii Comisiei Europene precizeaza: „Comparatiile dintre preturi si tendintele de preturi in diferite tari trebuie facuta cu atentie, ca urmare a diferentelor privind calitatea produselor, practicile de marketing, structura pietei si ponderea produselor standard in vanzarile totale”.

Toate acestea se intampla in contextul in care, la nivel mondial, cotatiile titeiului sunt si ele in crestere. Sortimentul WTI, tranzactionat la New York, a urcat vineri la 57 de dolari pe baril, de la 50 de dolari in noiembrie 2018 si 45 de dolari in decembrie. De asemenea, petrolul Brent, de referinta pe piata europeana, este cotat la 67 de dolari pe baril, dupa ce a costat 60 de dolari in noiembrie si circa 50 de dolari in decembrie.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole