Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie

Reclame home 1
Reclame home 1

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat pentru AGERPRES, reprezentantii institutiei.

De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri AGERPRES, componenta reglementata (10%) va scadea cu 5,16% iar cea de piata libera (90%) va urca cu 8,53%.

„In domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scaderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clientilor casnici, incepand cu data de 1 iulie 2017 si pana la sfarsitul acestui an. Energia electrica furnizata la tarife reglementate reprezinta 10% din totalul energiei electrice furnizate la clientii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componenta piata concurentiala (CPC), cu modificari fata de solicitarile FUI, aplicabile, in trimestrul III, clientilor finali casnici si noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrica furnizata la tarif CPC reprezinta 90% din consumul clientilor casnici si este achizitionata de FUI exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat o crestere cu 24% fata de trimestrul II. In aceste conditii, desi FUI au propus cresteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realitatilor si tendintelor din piata, ANRE a considerat justificata o crestere medie la nivel national a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se precizeaza in comunicatul ANRE.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, anunta, in luna februarie a acestui an, ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preturilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.

„Pretul la energie electrica se recalculeaza la fiecare sase luni, iar urmatoarea recalculare va fi la 1 iulie. Consideram ca pretul ori va ramane la acelasi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% in plus”, a spus Havrilet in 15 februarie.

Pe parcursul lunii ianuarie, preturile pe bursa au crescut foarte mult, ajungand la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu fata de cel din primele zile ale anului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2