septembrie 21, 2019

Pretul gazelor in Romania va fi mai mare decat cel din UE dupa liberalizare

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Pretul gazelor pe piata din Romania va fi aliniat la cel de import la finele perioadei de liberalizare, insa pretul la care Romania importa gaze este mai mare decat cel de pe pietele europene, a declarat, miercuri, directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo, prezent la o conferinta de profil, informeaza Agerpres.

“Piata din Romania nu este pregatita pentru liberalizare. Pretul de import este mai mare decat cel de pe pietele europene, intrucat exista doar o singura sursa de import. Or, la noi, pretul va fi aliniat la cel de import’, a spus Ribo.

Potrivit acestuia, alte piete europene si-au dezvoltat surse alternative de import inainte de a liberaliza piata gazelor.

“Doi ani pentru liberalizarea pietei pentru consumatorii industriali este prea putin. Pentru casnici s-a dat o perioada de dereglementare de sase ani’, a completat el.

Intrebat daca, in opinia sa, ar fi fost cazul ca si industria sa primeasca tot o perioada de sase ani pentru dereglementare, Ribo a raspuns afirmativ.

“Aceste preturi la energie si gaze duc la scaderea competitivitatii. Chiar si cu investitiile de eficientizare energetica, impactul nu poate fi anulat. Solutii exista si sunt implementate legal in majoritatea tarilor din UE si trebuie sa se aplice tuturor componentelor costului cu energia. Pentru asta este nevoie de sprijinul autoritatilor acum. Maine va fi prea tarziu’, a mai spus oficialul ArcelorMittal.

Piata gazelor din Romania nu este pregatita pentru dereglementarea segmentului de consumatori industriali in aceasta vara, intrucat nu exista o bursa a gazelor si nici mecanisme de piata pentru formarea pretului, a declarat, marti, Eric Stab, directorul general al GDF Suez Energy Romania, fostul Distrigaz Sud.

”Pentru consumatorii casnici, cresterile de pret din acest an vor fi modeste, insa suntem ingrijorati pe segmentul consumatorilor industriali, unde autoritatile vor sa finalizeze liberalizarea cu sase luni mai devreme decat calendarul agreat cu FMI. Adica, la 30 iunie 2014, fata de 31 decembrie 2014”, a aratat Stab.

Potrivit lui Eric Stab, acest lucru va afecta circa 170.000 de consumatori de gaze, care, de la 1 iulie, nu vor mai plati preturi reglementate, ci vor trebui sa-si cumpere gaze de pe piata concurentiala.

”Nu se stie ce cantitati de gaze vor fi disponibile pe piata concurentiala pentru ei la acea data si la ce pret. Sunt ingrijorat, pentru ca piata nu este inca gata pentru acest pas, nu avem o piata reala, nu avem o bursa si nici mecanisme de realizare a echilibrului. Sunt ingrijorat de ceea ce se va intampla in ziua de dupa liberalizare”, a aratat oficialul GDF Suez.

Procesul de dereglementare a pietei gazelor pentru consumatorii industriali va fi finalizat la mijlocul acestui an, mai devreme decat era estimat initial, a anuntat sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, in conferinta de presa de la finalul vizitei la Bucuresti, la inceputul lunii februarie.

 

Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *