Pretul gazelor pentru populatie ar putea creste cu mai putin de 2% de la 1 iulie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Calendarul de liberalizare prevede o crestere de 2% a pretului gazelor pentru populatie de la 1 iulie, insa ANRE analizeaza daca este cazul sa existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), scrie Agerpres.

‘De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, insa vom face calcule si vom vedea daca este cazul sa aplicam aceasta scumpire’, a spus Havrilet.

El a aratat ca, la nivelul intregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totala de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se asteapta la o crestere mai mare de 5-7%.

‘Pana la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfarsitul anului 2018, este prevazuta o crestere de pret de 36%, insa noi estimam ca scumpirea va fi undeva la 22%’, a completat oficialul ANRE.

Anterior, in aceeasi conferinta, Havrilet, a afirmat ca a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici incepand de la 1 iulie, desi calendarul prevedea finalizarea liberalizarii la 31 decembrie 2014.

Presedintele ANRE a explicat ca masura este necesara intrucat pretul pietei a devenit mai mic decat cele stabilite in calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici — n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decat cele prevazute in calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decat sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului’, a spus Havrilet.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2