septembrie 24, 2021

Prezenta cailor pe drumurile si spatiile verzi din Baia Mare, dezbatuta in sedinta de Consiliu Local

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In sedinta extraordinara de Consiliu local de joi, 10 august, consilierul PSD Irina Smical a atras atentia asupra situatiei alarmante pe care o prezinta prezenta pe drumurile publice a carutelor trase de cai.

“In municipiul Baia Mare, s-au dezvoltat in ultimii ani ”pungi de saracie”, in special in zona Pirita, Craica si str. Margeanului, ale caror cetateni ocupa fara forme legale spatii pe care cresc, fara a oferi conditii de adapostire si hrana, sute de animale pentru consum si cai pentru tractiune.

Numarul cabalinelor din aceste zone a crescut in ultima perioada contrar existentei unor acte normative locale care interzic cresterea animalelor in intravilanul municipiului Baia Mare cu exceptia cartierelor Ferneziu, Blidari, Firiza si Valea Borcutului.

Atelajele pe drumurile publice din municipiu creaza adesea situatii de nesiguranta si chiar accidente. Zilnic, zeci de carute sunt prezente in oras, in special pe strada Margeanului, pe bd. Bucuresti (intre mag. Auchan si zona Semiluna), dar si pe strazile laturalnice pentru colectarea si insusirea, de multe ori ilicita, de catre conducatorii acestora a deseurilor valorificabile de pe platformele de colectare si a bunurilor pe care le gasesc. Acesti conducatori de carute, in timpul deplasarii, obisnuiesc sa bata cu cruzime caii, epuizati fizic, creand un impact emotional socant asupra cetatenilor si in special asupra copiilor.

Din declaratiile cetatenilor reiese ca in special cabalinele tinute in aceste zone defavorizate sunt adesea lipsite de hrana, de apa si de adapost fiind lasate prada intemperiilor. De asemenea, acestea nu beneficiaza de controale si tratament sanitar-veterinar fiind de cele mai multe ori exploatate pana cand cedeaza fizic. Aceste animale sunt adesea batute cu cruzime de catre detinatori fara ca cineva sa-i traga la raspundere.

Un astfel de caz a fost cel din data de 8 martie 2017 cand a murit un cal pe strada Iazului, langa statia de epurare, in timp ce tragea o caruta fiind bolnav si extenuat. Desi avea proprietar, nimeni nu i-a cerut acestuia socoteala. Persoana care conducea caruta a lasat calul in mijlocul drumului si nu a mai interesat-o ce se intampla cu cadavrul. Ridicarea cadavrului si decontarea cheltuielor aferente au fost facute de catre Primarie. Peste cateva zile calul a fost inlocuit cu altul si exploatat in aceleasi conditii”, a spus Irina Smical.

Prezent in sala, directorul Politiei locale, Gheorghe Perian, a dat asigurari ca se vor lua masuri de confiscare a cabalinelor daca in termen de 7 zile de la data somarii proprietarii din cartierele in care este interzisa cresterea animalelor nu gasesc solutii pentru evacuarea acestora.

Caii vor fi transferati intr-un adapost avizat din punct de vedere sanitar-veterinar pentru cresterea cabalinelor, iar daca in 3 zile proprietarii animalelor confiscate nu-si revendica animalele atunci acestea trec in proprietatea primariei.

“Nu este posibil ca cetatenii acestui municipiu sa fie zilnic terorizati de prezenta carutelor in trafic si sa asiste la episoadele de biciuire sadica a cailor de catre proprietari. Aceste animale sunt chinuite, de multe ori infometarea si epuizarea sunt reflectate de aspectul jalnic al acestora. Trebuie sa luam masuri si sa aplicam prevederile legale pentru a institui ordinea si siguranta in acest oras”, a mai declarat consilierul PSD Irina Smical.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. la calu balai

    Nu fiti rai,sunt caii de la Scoala de Echitatie a lui Zetea & Ciceu,pasc prin oras pana la deschiderea Scolii din Lapusel,Universitatea de Cai si Calareti.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2