septembrie 18, 2021

Prezenta litiului in apa potabila poate influenta riscul de aparitie a bolii Alzheimer

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Consumul pe o perioada indelungata a unor mici cantitati de litiu poate reduce riscul de aparitie a bolii Alzheimer si a altor forme de dementa, insa numai daca doza nu este una foarte scazuta, conform unui studiu care a analizat nivelurile acestui element in apa potabila din Danemarca, citat de Reuters. Pe de alta parte, insa, o cantitate nepotrivita poate spori riscul de a dezvolta aceasta afectiune, atrag atentia oamenii de stiinta in jurnalul JAMA Psychiatry, informeaza AGERPRES.

Litiul, utilizat de ani in sir in productia medicamentelor administrate pentru tratarea depresiei si a tulburarii bipolare este un element chimic prezent in mod natural in apa potabila din Danemarca, insa nivelurile variaza in functie de locatie.

Echipa de cercetatori a comparat cantitatea de litiu estimata in apa potabila din 275 de orase cu ratele dementei, inclusiv a bolii Alzheimer, din respectivele zone.

Locuitorii care fusesera diagnosticati cu dementa intre anii 1995 si 2013 consumau niveluri mai mici de litiu in comparatie cu persoanele care aveau un nivel mai mare al acestui element in apa potabila. Insa, a fost observat un nivel mediu de consum asociat unui risc de dementa crescut sau neschimbat.

In comparatie cu persoanele a caror apa potabila continea intre 2 si 5 micrograme de litiu pe litru, nivel care a servit drept referinta, rata de dementa a fost cu 22% mai mare atunci cand apa avea o concentratie de 5 pana la 10 micrograme.

Nivelurile intre 10,1 pana la 15 micrograme nu au avut niciun efect asupra acestui risc.

Insa, in cazul nivelurilor intre 15,1 si 27 micrograme pe litru riscul de dementa a parut sa scada cu 17% in comparatie cu zonele in care nivelurile au fost intre 2 si 5 micrograme.

Oamenii de stiinta care au realizat acest studiu, condusi de dr. Lars Vedel Kessing de la Universitatea din Copenhaga, au atras atentia ca ”nu se poate exclude faptul ca alti factori neobservati, din mediul inconjurator sau din domeniul asistentei sociale ar putea influenta negativ asocierea dintre expunerea la litiu si rata de dementa”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2