Prezenta unui urs, semnalata pentru prima data in Portugalia in ultimii 200 de ani

ursUn urs venit din Spania a fost semnalat in nord-estul Portugaliei, tara in care aceasta specie a disparut inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a anuntat joi Institutul Portughez de Conservare a Naturii si Padurilor (ICNF), relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

“Reaparitia indivizilor din aceasta specie in Portugalia (…) a fost confirmata de ICNF”, a afirmat institutul pe site-ul sau.

Animalul, apartinand “foarte probabil” populatiei de ursi prezenta in Muntii Cantabrici din nordul Spaniei, a fost reperat in Parcul Natural Montesinho si in comuna Braganca, in nord-estul Portugaliei.

“Ultimele semnalari despre o prezenta stabila de ursilor bruni in Portugalia dateaza din secolul al XVIII-lea si sfarsitul secolului al XIX-lea. Apoi au disparut”, a spus ICNF.

Potrivit unei lucrari citate de mass-media portugheza, ultimul urs care a trait in Portugalia a fost ucis in 1843 in zona montana Geres (nord-vest).

“Faptul ca un urs a traversat granita, nu inseamna ca un urs traieste in Portugalia. In momentul de fata, avem un animal ratacit”, a declarat unul dintre autorii acestei lucari, Paulo Caetano, pentru un post de radio portughez.

Animalul este probabil “un mascul tanar” care cauta “un teritoriu linistit, companie si hrana”, a explicat jurnalistul.

Populatia de ursi din Cordillera Cantabrica, care se intinde pe patru regiuni spaniole (Castilia-Leon, Asturias, Cantabria si Galicia), a crescut de la adoptarea in 1989 a unui “plan de reimplantare”. In 2018, circa 330 de indivizi au fost recenzati, potrivit fundatiei ecologiste Oso Pardo (Ursul Brun).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1