Prezidentiale 2019 – Orban: Vom solicita BEC suplimentarea birourilor electorale ale sectiilor de votare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni ca Guvernul va solicita Biroului Electoral Central o decizie care sa permita asigurarea numarului de membri in birourile electorale ale sectiilor de votare in cazul in care reprezentantii formatiunilor politice care nu mai au candidati in turul doi nu se prezinta la biroul electoral, informeaza AGERPRES.

„In special la sectiile de vot din strainatate, am solicitat ca fiecare presedinte al sectiei de votare – evident prin intermediul Ministerului de Externe si prin intermediul Corpului Diplomatic – sa vedem care din delegatii formatiunilor politice mai participa la vot. Se stie ca in turul doi nu mai exista decat doi candidati si trebuie sa verificam in ce masura delegatii celorlalte formatiuni politice mai participa in birourile electorale ale sectiei de votare.

Pentru ca fluidizarea procedurii de vot depinde in mare masura de numarul de persoane si numarul de operatori de tableta. Si n-am vrea sa apara situatia de a se crea cozi. In acest sens, impreuna cu presedintele AEP, vom solicita Biroului Electoral Central o decizie, o interpretare a legii, care sa permita suplimentarea birourilor electorale ale sectiilor de votare in cazul in care reprezentantii formatiunilor politice care au fost reprezentate in primul tur si care nu mai au candidati in turul doi nu se prezinta la biroul electoral”, a spus premierul.

Acesta s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Autoritatii Electorale Permanente pentru a analiza modul in care s-au desfasurat alegerile prezidentiale in primul tur si pentru a fi evaluate masurile necesare pentru turul al doilea.

De asemenea, prim-ministrul a precizat ca a solicitat „urgentarea tiparirii buletinelor de vot”.

„Pentru ca se stie foarte clar ca buletinele de vot pentru sectiile de votare din strainatate, transportul lor dureaza. Si in acest sens am solicitat ca imediat dupa validarea de catre CCR a rezultatelor primului tur, Autoritatea Electorala Permanenta sa asigure tiparirea buletinelor, astfel incat sa putem sa trimitem la sectiile de votare din strainatate”, a mai spus Orban.

El a cerut MAE „sa asigure, exact cum a asigurat in primul tur, personalul de rezerva, pentru a suplini orice fel de membru al biroului electoral al sectiei de votare – presedinte, loctiitor – care nu se prezinta la procesul de votare”.

„De asemenea, in ceea ce priveste votul in tara, am solicitat mobilizarea exemplara, asa cum a fost si in primul tur, a fortelor Ministerului Afacerilor Interne. Nu sunt masuri noi, ci incercam sa rezolvam anticipativ posibile probleme care pot sa apara, care sa nu afecteze derularea procedurii de votare in cele mai bune conditii”, a subliniat premierul Ludovic Orban.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2