Prima lucrare ce reuneste primele cinci carti ale lui Moise este scoasa la licitatie pentru o suma uriasa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O Tora realizata in primii ani dupa inventarea tiparului, in 1482, cu o valoare estimata de specialisti intre 1 milion de euro si 1,5 milioane de euro, va fi scoasa la licitatie pe 30 aprilie, la Paris, a anuntat, luni, casa Christie’s, informeaza AFP citata de Agerpres.

Tiparita in limba ebraica, in ianuarie 1482, la Bologna, aceasta lucrare este prima in care au fost reunite primele cinci carti ale lui Moise din Vechiului Testament – Pentateuhul.

Aceasta Tora este, de asemenea, prima lucrare in care au fost adaugate semnele de vocalizare si de accentuare a liniei melodice esentiale pentru lectura si psalmodierea acestui text sacru.

Incunabulul, tiparit pe pergament, apartine in prezent unui colectionar european si nu a fost niciodata scos la licitatie, potrivit casei Christie’s.

„Este o borna in istoria tiparirii”, afirma Christoph Auvermann, seful departamentului de carti si manuscrise de la Christie’s. „A fost o realizare tehnica extraordinara producerea acestei carti”, a mai declarat specialistul.

Primul incunabul cunoscut este „Biblia de 42 de randuri”, tiparita in jurul anului 1455 de inventatorul german Johannes Gutenberg, aceasta fiind considerata prima carte tiparita cu litere mobile din Europa. Din aceasta editie s-au pastrat doar patru exemplare complete, iar unul dintre acestea este pastrat la Göttingen si poate fi consultat online.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2