Prima misiune privata pe Luna ar putea fi la doar doi ani distanta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

nasa spatiu marteCompania californiana Moon Express, care si-a propus sa organizeze misiuni pe Luna in scopuri comerciale, pentru a exploata resursele satelitului natural al Pamantului, a semnat un contract pentru cinci lansari cu compania Rocket Lab, primele doua lansari urmand sa aiba loc in 2017, conform SPACE.com citat de Agerpres.

Aceste misiuni se vor desfasura fara echipaj uman. In cadrul contractului semnat cu Rocket Lab, trei dintre lansari sunt mentionate ferm, iar celelalte doua sunt deocamdata optionale. Conform programului misiunii, modulul robotizat MX-1 va fi lansat spre Luna cu ajutorul rachetei Electron, apartinand Rocket Lab. Prima astfel de misiune va avea drept obiectiv aselenizarea in siguranta a modulului robotizat si testarea diferitelor sisteme de bord. In cadrul acestor misiuni este avuta in vedere si deplasarea modulului la suprafata Selenei dar si adunarea de mostre de roca si readucerea lor pe Pamant.

“Principalul obiectiv al companiei noastre este de a demonstra ca putem oferi servicii complete — nu doar aselenizarea, ci si revenirea de pe Luna”, a declarat Bob Richards, co-fondator si CEO al companiei Moon Express.
Daca aselenizarea modulului MX-1 se va desfasura fara probleme inca de la prima misiune, “am putea sa capatam incredere si sa incercam sa aducem si niste mostre inapoi”, a adaugat el, precizand ca revenirea pe Pamant cu mostre de pe Luna reprezinta un obiectiv fixat pentru cea de-a treia misiune, dar poate fi incercat si mai devreme in functie de modul in care decurg celelalte doua misiuni.

Cele doua lansari optionale care fac parte din contract constituie o plasa de siguranta pentru Moon Express in cazul in care, din diferite motive, nu vor putea fi atinse obiectivele inca din primele trei misiuni.

Semnarea acestui contract impune compania Moon Express drept marea favorita la castigarea premiului “Google Lunar X Prize”, un premiu in valoare de 20 de milioane de dolari ce va fi oferit pentru aselenizarea unui modul robotic construit din fonduri private pana la sfarsitul anului 2017.

In afara aselenizarii modulul trebuie sa se si deplaseze minim 500 de metri la suprafata Selenei si sa transmita fotografii si inregistrari video HD inapoi pe Pamant. Echipa de pe locul doi va primi 5 milioane de dolari, iar alte 5 milioane de dolari vor fi oferite drept premiu pentru atingerea altor obiective specifice.

In prezent in competitia pentru Google Lunar X Prize mai sunt implicate 16 echipe.

Racheta Electron, cu diametrul de 1,2 metri si lungimea de 16 metri, este conceputa sa transporte o incarcatura de maxim 150 de kilograme pe o orbita heliosincrona, la aproximativ 500 de kilometri deasupra Pamantului. Deocamdata insa aceasta racheta in doua trepte nu este operationala. Primele lansari in scopuri comerciale ale acestei rachete vor avea loc in cursul anului viitor.

Compania “Rocket Lab este incantata de inceperea colaborarii cu Moon Express pentru lansarea modulului sau spatial si pentru a oferi sprijin pentru aceasta misiune ambitioasa”, conform lui Peter Beck, CEO al Rocket Lab.
Din punct de vedere al pretului de 4,9 milioane de dolari, o lansare cu racheta Electron este chiar ieftina prin comparatie, spre exemplu, cu o lansare cu o racheta Falcon 9, apartinand companiei Space X, care costa in jur de 60 de milioane de dolari.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2