Primar fara frica: Fals si deturnare de fonduri pentru a-si cumpara Dacia Duster, din bani publici

PNL

Abuz incredibil la Primaria Repedea, unde primarul si secretarul comunei au falsificat un act, pentru a achizitiona un autoturism in valoare de aproximativ 17 mii euro, din bani publici, folosit discretionar de familia edilului sef. Pana acum, documentul a fost tinut secret, insa dupa cumpararea masinii, a iesit la iveala un intreg sir de ilegalitati comise.

Coform legii, o astfel de achizitie trebuie aprobata de Consiliul Local, in caz contrar fiind vorba de infractiunea de deturnare de fonduri. Mizand probabil pe faptul ca alesii locali nu ar fi votat cumpararea masinii, primarul Ioan Miculaiciuc a recurs la un fals grosolan la care si-a adus aportul si secretarul comunei, Pavel Popovici.

Istoricul pe scurt

In data de 28 aprilie, 2017, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Repedea, a fost aprobat un proiect de hotarare privind achizitionarea unei autospeciale destinate stingerii incendiilor, pe raza localitatii, in zonele impadurite izolate. Conform invitatiei adresate consilierilor locali de participare la sedinta, proiectul prevedea „aprobarea achizitionarii unei utilitare second hand pentru interventii la situatii de urgenta in Comuna Repedea”.

Ca a fost vorba de o autospeciala (denumita utilitara) pentru interventii la incendii reiese din procesul-verbal de sedinta (foto mai jos). In plen a luat cuvantul primarul Miculaiciuc, care a „afirmat ca e necesara achizitionarea unei utilitare pentru Primaria Repedea, fiind asezata in zona de risc in ce priveste calamitatile naturale sau incendii de padure”. Alti patru consilieri au intervenit, pentru ca in final proiectul sa fie votat in unanimitate de toti cei noua alesi prezenti.

Astfel, hotararea cu nr. 25/28. 04. 2017, isi putea produce efectele. Numai ca… surpriza. In luna ianuarie, 2018, in fata Primariei Repedea nu apare autospeciala pentru incendii ci un… autoturism marca Dacia Duster, cu numarul B 699 PRI. Evident, inregistrat pe numele Primariei Repedea. La proxima sedinta de Consiliu Local, se ridica problema aparitiei din senin a masinii, motivatia primarului Miculaiciuc fiind ca a existat o urgenta, iar autoturismul a trebuit achizitionat. Nu a costat decat 17 mii euro, dar nu e nicio problema, pentru ca va fi platit in regim leasing.

Alesii locali i-au atras atentia ca au aprobat doar utilitara, nu si autoturismul. Insa primarul i-a contrazis, precizand ca au votat achizitia ambelor masini. Drept dovada sta Hotararea 25/28. 04. 2018. Comparand-o cu ce s-a adoptat la sedinta, vedem ca este un FALS evident. Ea priveste „achizitionarea din bugetul local a unui autoturism si a unei autoutilitare (nu mai e utilitara, ci autoutilitara, n. red) second hand, la Primaria Comunei Repedea”. In cuprinsul hotararii apare si expunerea de motive pentru cumpararea autoturismului: primarul si alti functionari ai primariei trebuie sa se deplaseze in interes de serviciu la institutii din afara judetului.

FALSUL (foto mai jos) este semnat de primarul Ioan Miculaiciuc si avizat pentru legalitate de secretarul Pavel Popovici. El este contrazis de mai multe acte.

 • Invitatia de participare la sedinta adresata consilierilor locali are caracter oficial, inregistrata in data de 21. 04. 2017. Pe ordinea de zi apare doar „utilitara”.
 • Procesul-verbal de sedinta, incheiat in 28. 04. 2018, semnat de secretarul Pavel Popovici si purtand stampila Consiliului Local, tot act cu caracter oficial, ne arata ca proiectul de hotarare viza doar achizitionarea „utilitarei”. Nicaieri nu se consemneaza nicio discutie privind autoturismul.
 • Hotararea comunicata Prefecturii Maramures cuprinde forma originala in care a fost redactat actul. Iar in cuprinsul acesteia nu se regaseste nimic legat de autoturism.

In concluzie, vorbim de mai multe fapte penale: fals, uz de fals, deturnare de fonduri.

Contactat telefonic, primarul Ioan Miculaiciuc a fost foarte amabil si dispus sa ne ofere informatii, pana l-am intrebat care e situatia cu masina.

Reporter: Cand a fost achizitionata masina?
Primar: In luna ianuarie.

Reporter: Anul acesta?
Primar: Da.

Reporter: A existat vreo Hotarare de Consiliu Local in acest sens?
Primar: Da, sigur. Daca nu exista, cum se putea…?

Reporter: De cand dateaza acea hotarare?
Primar: Din iunie sau de cand e acea hotarare, actele s-au demarat in decembrie, dar numai in ianuarie a fost adusa.

Reporter: Nu e hotararea din aprilie?
Primar: Auziti, lasati-mi un numar de telefon si va resun.

Si cam cu atat am ramas. Hotararea „din iunie sau de cand” nu a ajuns inca la noi. Nici nu are cum, pentru ca nu exista. Sau poate s-a mai votat una intre patru ochi si doar primarul si secretarul stiu de ea.

Pe aceasta cale, solicitam Institutiei Prefectului Maramures (vom cere inregistrarea oficiala a solicitarii) sa verifice aspectele prezentate mai sus si sa dispuna masurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmarire penala.

Ciprian DRAGOS

Hotararea in forma originala, comunicata Prefecturii

Hotararea falsificata

Proces-verbal sedinta

Invitatie sedinta

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

 1. banhidi

  vedeti de ce trebuie revocata Laura Codruta Kovesi? :-)… efectiv incurca lucrurile.. 🙂 nu mai poate omul sa-si desfasoare activitatea in voie, din cauza acestui DNA… 🙂 🙂

  Reply
 2. cetatean

  Nu este ciudat ca recidivistul secretar nu este la primul fals? El este un “expert” in carti funciare, preluari de terenuri, paduri pe baza de falsuri insa nici o autoritate nu s-a atins de el pana acum.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1