Primarul Catalin Chereches este in UNPR doar cand doreste

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

catalin-cherechesIn 9 februarie, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a anuntat ca este reprezentantul “Coalitiei pentru Baia Mare”, din care fac parte filialele judetene ale PNTCD si Forumul Democrat German si exclude orice alianta electorala cu UNPR, PSD si PNL.

Intrebat daca a demisionat din functia de vicepresedinte UNPR, Chereches a raspuns: “Nu am simtit niciodata ca o detin ( …), nu abandonez niciodata, eu sunt Catalin Chereches, asta scrie pe buletinul meu si asa m-a botezat in fata lui Dumnezeu si in fata preotului, mama si tata. Asa ca nu am nicio emotie daca sunt sau nu sunt (UNPR, n.red. ), am fost sau nu am fost”. Emotiile primarului sunt mai putin importante, insa incertitudinile chiar nu sunt bune. Asadar, e sau nu e, a fost s-a n-a fost… acestea sunt intrebarile. Pentru cei care n-au rabdare, raspunsul: Catalin Chereches este membru UNPR, mai mult, este vicepresedintele formatiunii la nivel national.

Si acum, pentru cei mai rabdatori, argumentele. Fara patima, doar fapte…

In 17 septembrie 2013, Biroului de presa al UNPR a anuntat ca primarul municipiului Baia-Mare, Catalin Cherecheș, s-a inscris in partid și a fost numit coordonatorul Regiunii VI Nord-Vest, care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bihor, Salaj și Bistrița-Nasaud. La scurt timp dupa comunicatul oficial al formatiunii politice conduse de Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, Chereches a declarat, pentru agentia nationala de presa: “Concret, referitor la apartenenta mea politica la UNPR, precizez ca am fost in grupul de fondatori ai acestui partid in anul 2010, am apreciat mereu demersurile cu caracter social pe care acest partid le-a initiat si le initiaza acum alaturi de PSD in cadrul Aliantei de Centru-Stanga. Nu cred ca domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea m-a eliminat din registrul fondatorilor acestei grupari politice”.

Daca e incerta, din cauza ca nu a fost facuta publica, componenta din registrul fondatorilor UNPR, fapt care are mai putina importanta pentru cetatenii care din patru in patru ani sunt numiti “electorat”, este cert ca in vara anului viitor, Chereches era, in continuare, coordonator regional al patridului. Certitudinea isi are argumentul in prezenta acestuia, din postura de principal organizator al reuniunii zonale a partidului pe Regiunea VI Nord-Vest. Aceasta a avut loc in perioada 4-6 iulie 2014, in Maramures, iar Chereches indeplinea aceasta functie, conform comunicatelor date in prezenta presedintelui partidului – “Alaturi de Gabriel Oprea, președintele UNPR, la reuniunea zonala au participat: primarul Neculai Onțanu – secretar general, senatorul Ion Toma – secretar general adjunct, Nicolae Dumitru – secretar general adjunct, primarul municipiului Baia Mare – Catalin Cherecheș, coordonatorul regiunii VI Nord-Vest (…)”.

Adevarul e ca si anul trecut, cel putin uneori, Chereches era “uneperist”. In ianuarie 2015, la reuniunea UNPR de la Sinaia, dupa ce a stat in prezidiu, in apropierea lui Gabriel Oprea, pe care l-a gratulat “pentru faptul ca este un reper pentru fiecare dintre noi”, Chereches a declarat: “Pentru ca, de multe ori, fata Bucurestiului nu era spre Transilvania, cred ca a venit momentul ca impreuna, noi cei din UNPR, dar impreuna cu toti romanii, sa oferim un proiect pentru Transilvania.”.

In fine, sa admitem ca aceste dovezi sunt conjuncturale, insa, tot in 2015, a avut loc o confirmare oficiala, macar pentru ca vine de la Institutia Presedintelui Romaniei: Chereches – vicepresedinte UNPR. In 20 aprilie 2015, la ora 12, la palatul Cotroceni, UNPR s-a prezentat la consultarile președintelui Klaus Iohannis cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema legislației electorale și a procedurilor parlamentare de incuviințare a cererilor justiției: cu o delegatie din care au facut parte: “președintele partidului, Gabriel Oprea, secretarul general al formațiunii, Neculai Onțanu, Ion Toma, secretar general adjunct, și vicepreședinții Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu și Catalin Cherecheș”.

Mergand pe firul cronologic, ramane o singura alternativa: si-o fi schimbat in 2016 Catalin Chereches apartenenta politica? N-ar fi o surpriza  – de-a lungul timpului a avut urmatorul traiect: PSD (pana in feb. 2010), UNPR (februarie-mai 2010), PNL (mai-septembrie 2010), independent (septembrie 2010-septembrie 2013), din nou UNPR (din septembrie 2013) -, dar nu. E in continuare in UNPR, pentru ca dintr-un partid nu iesi doar verbal si doar cand iti convine. Iar pe site-ul oficial al partidului, primarul Chereches figureaza si astazi ca facand parte din Biroul Politic Permanent National, la pozitia a 7-a, avand functia de vicepresedinte la nivel national (“7. Vicepresedinte – Catalin Chereches – Coordonator Regiunea VI Nord Vest, Primarul Municipiului Baia Mare”). Mai mult, chiar saptamana trecuta, el a fost prezent la o sedinta a Biroului Judetean al UNPR.

Pana la urma, primarul Catalin Chereches este in UNPR doar cand doreste sau cand are interesul sa fie. E optiunea sa. De asemenea, motivatia incertitudinii pe care incearca sa o induca baimarenilor in privinta apartenentei sale politice poate fi explicata doar de el. Insa prezentarea unei fapte reale ca fiind imaginara se numeste minciuna.

Catalin VISCHI

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2