Primarul Catalin Chereches incalca dreptul la informare al baimarenilor

Reclame home 1
Reclame home 1

Dupa instalarea in functie, edilul baimarean a interzis ca directorii subordonati sa ofere vreo informatie jurnalistilor, pe principiul ca le furnizeaza doar el, cu toate ca responsabilul pe Relatiile cu Presa, in cadrul Primariei Baia Mare, este viceprimarul Noemi Vida, care, din neputinta sau ignoranta, inca nu ne-am dumirit, nu cunoaste Legea 544/2001, privind accesul la informatiile de interes public. Cert e ca viceprimarul, in ultima perioada, nu e de gasit… Probabil Vida e deranjata de faptul ca ZiarMM i-a cerut sa aiba decenta de a pleca din functie, din moment ce a fost gasita incompatibila.

Nu intelegem aceasta lipsa de comunicare si lipsa de interes din partea unei autoritatii publice, in conditiile in care ZiarMM isi informeaza cititorii cu privire la activitatea administratiei baimarene.

Este absurd sa ai nevoie, ca jurnalist, de o informatie de interes public, pe care o ceri verbal, conform legii, si totusi sa ti se ceara sa o solicite in scris, iar raspunsul sa-l primesti in termen de 10 zile sau dupa caz in 30 de zile lucratoare (adica o luna si jumatate, calendaristic vorbind), pentru ca functionarul public nu este in stare sa-ti raspunda la intrebari sau se teme de primar sau “nu vrea sa-l supere pe primar”.

Tot absurd este si faptul ca edilul ofera o informatie solicitata de ziarist, iar apoi, in cel mai scurt timp, acesta intra live pe Facebook… Unde ce credeti ca are de transmis?… Fix informatiile cerute de jurnalist. Sa aiba ceva de ascuns si vrea sa acopere ceva pentru ca jurnalistul sa nu “sape”? Sau e un subiect bun si face capital de imagine? Doar el stie!

Dom’le primar, in cazul in care nu ati fost informat, trebuie sa stiti ca Legea 544/2001 stipuleaza, la art. 8 alin. (5,) urmatoarele: “Informatiile de interes public solicitate verbal de catre mijloacele de informare in masa vor fi communicate, de regula, imediat sau in cel mult 24 de ore”. Aici venim cu completarea ca legiuitorul face referire la situatiile in care se solicita date ce presupun un anumit tip de documentare din partea functionarului public caruia i s-a cerut verbal informatiile.

Situatia e cat se poate de clara, iar sistemul implementat in Primaria Baia Mare este cat se poate de defectuos. Trebuie sa te adresezi Biroului de Relatii Publice, care te directioneaza spre cel de Relatiile cu Presa, dar viceprimarul Vida nu raspunde direct, apoi primarului si intr-un final institutiei subordonate. Apoi informatiile fac calea intoarsa, pentru ok-ul supervizorului Chereches… Si asa se pune piedica in informarea corecta şi imediata a opiniei publice din Municipiul Baia Mare.

Domnule primar, stim ca ati fost apropiat al unui trust de presa din Maramures. Asa era si pe vremea cand el inca functiona? Se livrau stiri proaspete cu o intarziere de peste 30 de zile? Ca doar nu remarca nimeni…

Redactia ZiarMM.ro

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole