Primavara nu a adus aprecierea leului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Evolutia raportului euro/leu a fost mai agitata decat in zilele precedente, chiar daca cursul nu s-a despartit de cota 4,66 lei.

Scaderea aversiunii fata de risc la nivel international a permis leului sa se aprecieze in primele sedinte ale perioadei. Media euro a coborat pana la 4,6502 iar cotatiile au scazut pentru scurt timp pana la 4,649 lei.

Treptat euro a revenit spre pragul de 4,66 iar intervalul s-a incheiat cu un curs de 4,6576 lei, cand transferurile s-au efectuat intre 4,655 si 4,662 lei.

Tendinta de depreciere a leului se va mentine si in urmatoarele luni. In cazul factorilor interni trebuiesc reamintite inflatia sau impredictibilitatea politicilor fiscale dar si adancirea deficitelor de cont curent si comercial cat si cresterea majora a celui bugetar, in conditiile in care PSD a ales calea investitiilor in consum, prin majorarea salariilor si pensiilor, si nu pe cea in economie.

„In ultimul raport al FMI este o fraza care spune ca daca politica monetara nu va fi incurajata de politica fiscala, Banca Natonala nu poate decat sa majoreze si mai mult dobanda”, a atras atentia guvernatorul Mugur Isarescu, in fata membrilor Comisiei Economice din Senat. „Presiunea pe deprecierea monedei nationale este inca un argument pentru intarirea politicii monetare. Stabilizarea cursului de schimb nu se poate face la orice dobanda”, a punctat guvernatorul BNR, care a precizat ca „suntem acuzati sau se sugereaza ca la inceputul anului am dat cu capul precum berbecul in cresterea economica”.

Analistii Bancii Transilvania puncteaza in ultimul lor raport asupra riscurilor cu care se confrunta economia locala. Cresterea inflatiei medii la 3,4% va pune BNR in situatia de a majora dobanda sa de politica monetara pana la 3,5%. In ceea ce priveste cursul mediu acesta ar urma sa fie de 4,7 lei, ceea ce inseamna ca euro ar putea atinge valori de pana la 4,75 – 4,8 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,7453 la 3,7819 lei, pentru a incheia perioada la 3,7775 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au fluctuat intre 3,776 si 3,789 lei.

Moneda elvetiana s-a miscat pe pietele internationale intre 1,169 si 1,18 franci/euro, iar media a fluctuat intre 3,9494 si 3,9690 lei, cea de la sfarsitul intervalului fiind stabilita la 3,9632 lei.

Perechea euro/dolar a coborat de la 1,2477, in prima parte a perioadei, la 1,2284 dolari la finalul ei, cand pietele americane s-au inchis la 1,2320 dolari.

Investitorii au ales, inainte de minivacanta prilejuita de Sarbatoarea Pastelui Catolic, plasamentele in euro, in ciuda faptului ca economia americana da semne majore de revigorare, somajul atingand in februarie minimul ultimilor 45 de ani, iar vanzarile cu amanuntul au crescut cu 3,1%. Dolarul ar fi trebuit sa fie impulsionat si de cresterea inflatiei la 1,8%.

Analiza cuprinde perioada 26 – 30 martie 2018

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2