Primele decizii ale lui Trump ar putea anula politicile lui Obama privind imigratia, Guantanamo, clima

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Viitorul presedinte american, Donald Trump, este asteptat sa emita, in primele zile dupa instalarea sa vineri in functie, o serie de ordine executive prin care sa-si promoveze prioritatile-cheie si sa anuleze unele din politicile predecesorului sau, Barack Obama, noteaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Agentia prezinta primele ordine executive prin care se anticipeaza ca Trump va revoca unele din deciziile asumate de Obama prin cele peste 275 de ordine semnate in cei opt ani petrecuti la Casa Alba, in urmatoarele domenii:

—Imigratie:

Potrivit catorva apropiati ai echipei de tranzitie a lui Trump, consilierii i-au recomandat acestuia sa adopte, in primele zile dupa instalarea la Casa Alba, cateva masuri de limitare a imigratiei in Statele Unite.

Este probabil ca Trump va incerca sa revoce ordinul executiv emis de Obama si cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ce le permite persoanelor sosite ilegal in SUA ca minori sa ramana in tara in baza unei autorizatii pe doi ani, pentru a munci sau urma un colegiu.

Este de asteptat ca noul lider de la Casa Alba sa lase sa expire autorizatiile acordate unui numar de peste 700.000 de oameni, in baza DACA, mai degraba decat sa le revoce imediat sau sa ordone deportarea acestor persoane, spun sursele.

—Centrul de detentie de la Guantanamo:

Una din primele masuri ale lui Barack Obama ca presedinte, in 2009, a fost semnarea a trei ordine executive privind inceperea inchiderii centrului de detentie de la baza navala americana de la Guantanamo, Cuba, si interzicerea ‘tehnicilor de interogare intarite’, printre care simularea inecului.

La scurt timp dupa alegerea sa, Donald Trump a declarat ca ‘vom pastra deschis’ acest centru si ‘il vom umple cu tipi rai’, ceea ce indica drept foarte probabila abrogarea masurilor predecesorului sau.

Guvernul american a deschis centrul de detentie de la Guantanamo in 2002, la un an dupa atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspectilor de terorism straini incarcerati au ramas in acest centru fara a fi inculpati sau judecati timp de peste un deceniu.

— Angajatii federali:

Presedintele Obama a emis mai multe ordine referitoare la contractori federali, decizii pe care este previzibil ca Trump le va reexamina sau invalida. Unul dintre ele a majorat salariul federal minim pentru angajatii contractorilor federali la 10,10 dolari/ora incepand din 2015. Alta masura le cere tuturor contractorilor federali sa le acorde angajatilor lor, la nevoie, concedii medicale platite.

Un ordin executiv semnat de Obama, prin care contractori federali sunt obligati sa faca publice incalcarile legislatiei muncii si agentiile federale primesc instructiuni despre cum sa actioneze in astfel de cazuri, este contestat de companii si ar putea fi abrogat de Trump.

— Energie si schimbari climatice:

In cele doua mandate, Barack Obama a emis zeci de ordine executive cu privire la politici in domeniul schimbarilor climatice si al energiilor regenerabile, ordine pe care succesorul sau poate incerca sa le anuleze.

Obama a finalizat in 2015 Planul privind energiile regenerabile, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor energetice. Planul este atacat in prezent in instante federale, dar ar putea fi invalidat printr-un ordin executiv al lui Trump.

Noul presedinte ar putea, de asemenea, sa anuleze un ordin al lui Obama prin care agentiile guvernamentale sunt obligate sa reduca pana in 2025 emisiile de CO2 cu 40% fata de nivelul anului 2008.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2