Primele dovezi arheologice ale prezentei armatei romane in Maramures

PNL

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures a organizat, in perioada 9-15 septembrie prima campanie de cercetari arheologice in localitatea Costiui, punctul „Imas” sau „Epres” (comuna Rona de Sus, jud. Maramures).

Finantarea a fost asigurata de catre institutia muzeala, iar din colectivul de cercetare au facut parte: dr. Marius Ardeleanu-responsabil stiintific de santier, Raul Cardos (ambii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures), Daria Dabal (Glamorgan Gwent Archaeological Trust, Marea Britanie) si Horatiu Cocis (Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau).

“Sapaturile arheologice au fost determinate de semnalarea recenta, in literatura de specialitate, a unei fortificatii romane de tip castru roman de mars. Prin realizarea acestor cercetari arheologice s-a urmarit stabilirea stratigrafiei sitului, identificarea unor complexe arheologice si confirmarea existentei unui eventual sistem de fortificatie roman.

In acest sens, pe latura nordica, in coltul sud-estic si latura vestica au fost deschise si cercetate patru suprafete, denumite conventional S.I-S.IV. In urma acestor cercetari putem spune ca zona a fost fortificata cu un val de pamant si sant ce inchideau o suprafata rectangulara, putin trapezoidala, de aproximativ 3,6 ha. Sistemul de constructie al valului si santului identificat arheologic, forma si dimensiunile fortificatiei au analogii directe doar in lumea romana, de unde se cunosc sute de astfel de fortificatii.

Cercetarile arheologice s-au realizat cu sprijinul si participarea voluntarilor de la Cercul „Gemina” din cadrul Colegiului National „Dragos Voda” din Sighetu-Marmatiei (Pop Vasile, Dohi Denis, Sofinet Lionel, Dohotar Danut, Iuga Vasilica, Berci Dorothea si Duldner Romina), coordonati de catre profesorul Marius Voinaghi: De asemenea, la cercetarile arheologie au participat: Giurgila Darius (absolvent al colegiului mentionat), Contiu Dragos (cercetator independent), Alin Stan si Angela Stan (Asociatia Pro Detectie).

Echipa manageriala si cea de cercetare de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare doresc sa continue cercetarile arheologice de la Costiui–Imas/Epres si in anii urmatori, pentru dezvelirea unuia dintre cele mai mportante situri arheologice din Maramures si din spatiul nord-vestic al Romaniei”, precizeaza reprezentantii muzeului.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1