Primul drum expres in Maramures proiectat sa inceapa dupa ce NASA va ajunge pe Marte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fara infrastructura, dezvoltarea unei comunitati e aproape compromisa. Judetul Maramures sufera de multi din acest punct de vedere. In campaniile electorale din 2012 si 2016 candidatii PSD la Parlament promiteau „tunel pe sub Gutai”. In 2018 nu avem fializat nici DN 18 peste Gutai, darmite sa ne gandim la tunele. Grav este ca Guvernul PSD-ALDE priveste si pe viitor judetul ca pe a cincea roata la caruta.

Intr-un raspuns formulat de Ministerul Transporturilor la interpelarea deputatului USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, care a avut ca teme situatia investitiilor de pe DN 18 si proiectele mari de infrastructura in care este prins judetul, situatia nu este una optimista. Pentru DN 18, Baia Mare-Sighetu Marmatiei – Moisei – Borsa – Sesuri, Guvernul a alocat prin Legea bugetului de stat doar 45 de milioane de lei, dintr-un necesar de 92 de milioane de lei. Toate tronsoanele trebuiau finalizate in 2016. Dupa cum se prezinta situatia nu vor fi finalizate nici in 2018.

Cat priveste obiectivele legate de Maramures cuprinse in Master Planul General de Transpor (MPGT), aceste sunt trecute pentru realizare cand alte natiuni ale lumii se vor pregati sa populeze Planeta Marte. Drumul expres Turda -Halmeu, in lungime de 320 de km, din care 95 vor traversa Maramuresul, este cuprins pentru executie in perioada 2030-2032. Finantarea e prevazuta din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) 2021-2030!!! Valoarea investitiei este aproximata la 9,2 miliarde de lei.

Drumul Trans Regie Bistrita (Beclean) – Salva – Moisei – Carlibaba, e cuprins in MPGT prin anul 2024, la fel ca drumul Trans Regio Iacobeni – Sighetu Marmatiei – Negresti Oas.

„Grija PSD-ALDE pentru Maramures e cu mult sub ceea ce cred ca si-a imaginat fiecare dintre noi. Avem termene de incepere a unor investiti peste 14 ani!!! Ce sa facem pana atunci? Sa ne acceptam soarta? NASA si-a propus sa trimita astronauti pe Marte in 2030, Guvernul isi propune sa faca un drum expres cu 2 benzi pe sens in Maramures la vreo 3 ani distanta de planurile americanilor! Sigur ca te apuca plansul, mai ales ca prezinta investitia si ca pe o mare realizare”, a spus Durus.

Datele din master plan nu sunt insa certe. Conform ministerului ele se actualizeaza periodic „astfel incat finantarea proiectelor de infrastructura de transport sa asigure incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate prin legea bugetului de stat”. Spre exemplu, varianta de ocolire a Sighetului a fost cuprins in MPGT, cu executie, inca de acum 2 ani. Proiectul e tot la stadiul de SF, facut in 2007.

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2