Primul roman care a traversat Americile pe bicicleta, din Alaska pana in Tara de Foc, a ajuns la ”Capatul Lumii”

home camp2
home camp2
home camp2

Radu Paltineanu este primul roman care a traversat continentele America pe bicicleta, din Alaska – SUA pana in Tara de Foc – Argentina, dupa ce a pedalat peste 34.500 de kilometri intr-o expeditie care a debutat in 5 august 2015 si a ajuns la finish, in Ushuaia, la ”Capatul Lumii”, in seara de 22 octombrie 2018, dupa 3 ani, 2 luni si 17 zile, informeaza AGERPRES.

“Doamnelor si domnilor, am reusit! Astazi, la orele 21,51 (ora 3,51, in Romania n.r.), am ajuns in Ushuaia, capatul expeditiei mele americane, unind astfel cele doua extreme ale Americilor, pe bicicleta. Mai precis, Deadhorse, in nordul Alaskai, si Ushuaia, in sudul Tarii de Foc, in prima aventura romaneasca de acest gen. Inchei aceasta expeditie cu 34.554 de km pedalati si alti 4.100 de km navigati pe cursul fluviului Amazon, kilometri care m-au purtat prin toate tarile si teritoriile continentale ale Americii de Nord si Sud: Alaska (SUA) – Canada – SUA – Mexic – Guatemala – Belize – El Salvador – Honduras – Nicaragua – Costa Rica – Panama – Columbia – Venezuela – Brazilia – Guyana – Surinam – Guiana Franceza (Franta) – Peru – Ecuador – Bolivia – Argentina – Paraguay – Uruguay si Chile”, le-a transmis Radu Paltineanu, pe pagina sa de Facebook, celor care i-au urmarit aventura pe doua roti.

Inginer software, cu studii urmate in Canada, tara unde a emigrat in copilarie impreuna cu familia originara din Piatra-Neamt, Radu Paltineanu a plecat in 5 august 2015 din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, in apropierea Oceanului Arctic, pe asa-numita Panamericana, cea mai lunga cale rutiera din lume. A ajuns in desertul Chihuahua, a avut o ascensiune si pe cel mai inalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 metri), a traversat jungla din sudul Mexicului si Guatemala, a vizat vulcanii Americii Centrale si a dat de caldura infernala a Tropicelor.

“Din Columbia, am luat-o spre est, incepand sa zig-zaguiesc pe intreg continentul sud american. Au venit, pe rand, Marea Savana si cascada Angel in Venezuela, jungla guyaneza, Amazonia si atingerea punctului cel mai indepartat de centrul Terrei, varful Whimper (6.268 m) din Masivul Chimborazo, in Ecuador. Apoi, desertul de pe coasta peruana, Altiplano Andin, unde am pedalat, uneori, la peste 4.500 de m altitudine, caldurile infernale din nordul Argentinei si Paraguay si, in final, stepa nesfarsita a Patagoniei. Pot spune cu mana pe inima: wow, what an amazing journey!”, a spus Radu Paltineanu.

Initial, Radu avea un alt plan. Intentiona sa traverseze Americile strict de la Nord la Sud, prin 14 tari, pe un traseu de 24.000 de kilometri, intr-o calatorie care sa dureze in jur de noua luni. Ulterior, si-a schimbat planul, dorind sa ajunga in toate tarile continentale ale Americilor.

“In afara de locurile traversate, aceasta aventura a avut si un profund impact cultural si uman asupra mea, fiind posibila doar cu ajutorul oamenilor multi care si-au deschis inimile si casele si m-au primit la ei si ajutat”, a mai transmis Radu Paltineanu zecilor de mii de oameni care i-au urmarit aventura prin intermediul retelelor de socializare.

Atunci cand a plecat din tara, Radu avea in buzunar in jur de 1.000 de dolari canadieni si a luat cu el si un steag semnat de mai multe personalitati sportive din Romania – Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin, Ilie Nastase, Leonard Doroftei, Lucian Bute, Constantin Lacatusu, Alex Gavan, pe care l-a pus in locuri care i s-au parut emblematice pentru calatorie. La capatul expeditiei, Radu le-a multumit si celor care au donat pentru ca el sa-si duca pana la capat aventura.

“Vor urma si alte continente si aventuri, nu inainte de a reveni acasa, in Romania, pentru o perioada nedeterminata, sa ma ocup de carte si documentar, fiindca, cred eu, aceasta aventura merita povestita”, a mai spus Radu.

Dincolo de statistici, Radu Paltineanu spune ca expeditia CycleTheAmericas inseamna pentru el o cale sa-si urmeze pasiunea si visul si o modalitate sa se regaseasca pe el insusi, sa doboare bariere personale, invingand prejudecati, frica, egoism. Tanarul a ales sa traiasca un cumul de experiente in unele din cele mai salbatice zone ale lumii, de o rara frumusete, si in tari care se remarca prin diversitatea culturala si nu numai, decat sa lucreze la unii din gigantii IT, asa cum au preferat colegii sai de facultate.

“Eu nu cred ca as fi avut aceeasi viata la fel de fericita pe care o am acum. Am la mine patru genti si sunt fericit, pentru ca pot sa vad lumea. Unii pun mai mult pret pe partea materiala, eu pun mai mult pret pe partea de experiente si pe partea de a vedea lumea in felul asta. Sunt niste alegeri personale pe care fiecare trebuie sa le faca”, a apreciat tanarul, pentru AGERPRES, la doi ani de la debutul expeditiei, inceputa in august 2015.

De-a lungul expeditiei sale, el a dormit in toate locurile posibile, de la cort si hotel pana la hambare, celula de politie, statii de pompieri sau oficii postale si biserici.

Radu a avut parte si de experiente “ca in filme”, mai putin placute, fiind jefuit de doua ori. El a mai fost si in alte doua-trei zone in care i-a fost putin teama, din cauza reputatiei negative a locurilor in cauza, cum ar fi in Mexic, in Juarez, declarat cel mai periculos oras din lume in 2010, si in statul Chihuahua, insa nu a avut nicio problema.

“Expeditia la care m-am inhamat nu este, cu siguranta, doar una de anduranta, este si o expeditie prin care incerc sa ma regasesc pe mine insumi. Incerc zi de zi sa ‘sparg lacate’, sa inving prejudecati, egoism, frica. Drumul imi permite sa ma descopar pe mine insumi, sa dobor barierele personale, sa invat sa fiu eu insumi”, a precizat Radu Paltineanu, la debutul expeditiei, in august 2015, pe blogul sau.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *