Primul vaccin contra malariei, aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

vaccinPrimul vaccin contra malariei, Mosquirix, a ‘primit aviz stiintific pozitiv’ din partea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), care a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca produsul nu va fi comercializat in Uniunea Europeana, ci in zone grav afectate de paludism cum ar fi Africa.

Numit si RTS, vaccinul a fost realizat de firma britanica GlaxoSmithKline impreuna cu organizatia neguvernamentala PATH Malaria Vaccine Initiative. El va fi folosit pentru imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre sase saptamani si 17 luni contra malariei provocate de parazitul Plasmodium falciparum, precum si impotriva hepatitei B.

Dupa zeci de ani de cercetari, aceasta este prima data cand se aproba un vaccin antimalarie, care, desi are ‘eficienta limitata’, aduce ‘avantaje mai mari decat riscurile pe care le implica’, subliniaza EMA.

Studiile clinice efectuate in sapte tari africane au aratat ca Mosquirix ofera ‘o protectie modesta’ contra celui mai frecvent tip de malarie, cel provocat de Plasmodium falciparum. Vaccinul s-a dovedit a fi eficient in prevenirea imbolnavirii la 56 % dintre copiii de 5 pana la 17 luni si la 31 % dintre cei cu varste de 6 pana la 12 saptamani.

Eficienta imunizarii scade la un an de la administrare, asa incat, EMA avertizeaza ca vaccinarea trebuie sa fie insotita de alte masuri preventive, cum ar fi folosirea plaselor contra tantarilor si a insecticidelor. Se asteapta ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa publice in noiembrie 2015 recomandari de utilizare a produsului farmaceutic Mosquirix.

Conform celor mai recente statistici ale OMS, in anul 2013, au murit de malarie 627.000 de persoane in intreaga lume, dintre care 90 % in Africa, in special copii care nu implinisera cinci ani (82%).

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2