Principalul grup protestatar turc va intenta un proces guvernului

Reclame home 1
Reclame home 1

Principalul grup protestatar aflat la originea manifestatiilor din anul trecut la Istanbul va intenta o actiune in justitie ‘fara precedent’ impotriva guvernului turc pentru mortii si ranitii din confruntari, a anuntat duminica presa locala, citata de AFP, transmite Agerpres.

La inceputul lunii, un tribunal turc a respins acuzatiile de constituire a unei asociatii criminale impotriva Platformei de solidaritate Taksin, organizatoare a manifestatiilor care au degenerat ca urmare a unei violente represiunui politienesti.

‘Avocatii nostri sunt pe cale sa pregateasca o actiune in justitie fara precedent in numele tuturor celor care au luat parte la rezistenta care au fost ucisi, raniti sau si-au pierdut vederea din cauza violentei represiunii politienesti’, a declarat Ender Imrek, membru al Platformei si Partidului Democrat Popular (HDP) cotidianului Hurriyet.

‘Vom judeca guvernul. Ei trebuie sa se astepte la o actiune in justitie care va constitui un precedent international si va fi predat in scoli’, a spus el.

Manifestatiile din iunie 2013 au avut la origine actiunea unui mic grup de aparatori ai mediului inconjurator, care se opuneau distrugerii unui parculet in centrul Istabulului. Aceasta actiune a avut un ecou national si s-a transformat in miscare de protest impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat ca este expresia unui autoritarism in crestere.

Grupul de militanti decisi sa intenteze aceasta actiune cuprinde figuri de prim-plan ale societatii civile.

Miscarea de protest pe care o conduce a avut sapte morti si circa 8.000 de raniti, potrivit Asociatiei medicilor turci.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole