Prioritatea zero a judetului: Gunoaiele. 32 milioane euro, alocati in 2016

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bani robinetIn prima jumatate a acestui an, CJ Maramures va cheltui, din bugetul judetului si din imprumuturi, peste 145 de milioane de lei (echivalentul a peste 32 de milioane de euro) pentru sistemul de management integrat al deseurilor. In 2015, cheltuielile generate de aceasta investitie au fost de doar 80 milioane de lei.

Acesti bani lipsesc din pusculita judetului, asa ca mare parte din ei vor fi imprumutati, intr-o incercare disperata de a finaliza pana la 1 iunie 2016 o investitie vitala pentru Maramures. Mai mult, alte proiecte de investitii sunt trecute in conservare, prioritatea 1 fiind finalizarea in cele cinci luni a sistemului de management al deseurilor. Surse informate din CJ Maramures au mentionat ca banii vor veni din mai multe surse, dupa cum urmeaza: 55 de milioane de lei din creditul de cofinantare, 40 de milioane de lei din creditul de investitii, care va fi transformat la randul sau in credit de cofinantare, 21 de milioane de lei din excedentul bugetar pe anul 2015 (aceasta suma a fost deja votata la sedinta CJ Maramures din ianuarie), 10 milioane de lei din bugetul CJ pe acest an (de la sectiunea “Dezvoltare”) si aproximativ 25 de milioane de lei (sau cat va mai fi nevoie) vor fi luati dintr-un credit de trezorerie ce urmeaza sa fie contractat de CJ.

Cum se repercuteaza aceasta decizie asupra cetatenilor? La prima vedere, pozitiv: depozitul se va finaliza pana la 1 iunie 2016 (in caz contrar, CJ va fi obligata sa restituie toti banii cheltuiti pentru acest proiect, suma care declanseaza incapacitatea de plata si falimentul organismului administrativ al judetului). Insa la o analiza aprofundata, decizia se repercuteaza negativ asupra cetatenilor. Respectiv, pana acum cei care gestioneaza si cei care realizeaza proiectul au fost capabili sa “consume” o cantitate redusa din suma totala (adica aproximativ o treime), in conditiile in care mare parte din acesti bani s-au dus catre achizitii (de materiale, publicitate etc). Apoi, pentru a atinge dezideratul de a se incadra in termen, se vor inchide ochii la calitatea materialelor si a executiei, pe principiul exprimat deseori de presedintele CJ Maramures, Ciceu Flore Zamfir: “Daca ne ajuta Dumnezeu, terminam la timp”.

Evident, oficial nimeni din aparatul de conducere al CJ sau din echipa de implementare nu vor recunoaste compromisurile pe care stiu deja toti ca le vor face. La fel de evident e ca le vor face, pe principiul raului cel mai mic (mai bine facem un proiect prost decat sa ramanem cu unul nefinalizat si nefunctional si sa trebuiasca sa il platim integral). Alta reactie a letargiei in care au stat pana acum cei din CJ e ca, treziti de clopotelul care o sa bata in 1 iunie, investesc in acest proiect toti banii de care dispun si ne indatoreaza tot mai mult. La fel de real e ca, daca totul iese bine, nu din punct de vedere al calitatii lucrarii, pentru ca asupra acestui aspect s-a convenit deja, cea mai mare parte a banilor cheltuiti in acest an (145-150 de milioane de lei) vor fi rambursati, proiectul fiind unul european. Atunci, de ce nu se deconteaza acesti bani pe parcursul executiei si trebuie sa ii scoatem noi din pusculita? Pentru ca suntem defecti. Mai exact, am atipit si am ratat finalizarea executiei proiectului in timp util.

Proiectul initial a fost aprobat pentru finantare in exercitiul financiar european 2007-2013. Desi am primit derogari peste derogari pana la sfarsitul anului 2015, n-am reusit sa-l terminam. Partea buna e ca achizitiile si lucrarile efectuate pana la sfarsitul anului trecut ne-au fost decontate. Tot bine e ca ni s-a permis sa mai prelungim termenul final pana in 1 iunie 2016, adica proiectul a fost fazat. Partea rea e pentru decontul lucrarilor care au mai ramas de executat (procentul e insemnat, aproximativ doua treimi) va fi facut pe exercitiul financiar 2014-2020, iar pentru asta se va semna un nou contract de finantare, in luna martie.

Cel mai probabil, banii pentru deconturi vor veni dupa data la care lucrarea trebuie finalizata. Asa ca, toate lucrarile ce mai sunt de executat vor fi platite din sursele proprii ale CJ, acesta urmand sa recupereze o parte insemnata din finantarea UE. Valoarea proiectului “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Maramures” este de aproape 230 de milioane de lei + TVA (206 milioane de lei din fonduri europene si din bugetul de stat, 24 de milioane de lei din bugetul CJ Maramures), adica peste 51 de milioane de euro. La acesti bani, se adauga “cheltuieli” auxiliare care vor fi suportate tot din bugetul judetului (mai exact din imprumuturi): aproximativ 3 milioane de euro pentru DC 92, drumul de acces la viitorul depozit de deseuri de la Sarbi (com. Farcasa) si alte sume necesare extinderilor retelelor de apa-canal si energie electrica.

Proiectul prevede inchiderea si reabilitarea depozitelor neconforme; constructia unui centru de management integrat al deseurilor si al primei celule din cele patru ale depozitului ecologic de la Sarbi; constructia a trei statii de transfer in Moisei (31.000 tone/an), Sighetu Marmatiei (25.000 tone/an) si Targu Lapus (10.000 tone/an); construirea a sapte centre de colectare a deseurilor voluminoase (Baia Mare, Targu Lapus, Seini, Somcuta Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Borsa).

Catalin VISCHI

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2