Problema porcilor mistreti dezbatuta in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a intalnit astazi, 30 mai a.c., cu prefectul Sebastian Luput pentru a dezbate mai multe subiecte printre care si problema animalelor care devasteaza culturile de pe raza judetului nostru.

Primul punct de pe ordinea de zi s-a referit la aprobarea implementarii unui serviciu de videoconferinta asigurat prin conexiuni securizate, intre sediul Institutiei Prefectului de Maramures si sediile principalelor institutii de la nivelul judetului nostru care se implica in gestionarea situatiilor de urgenta, utilizandu-se ca suport de transport reteaua Internet. Prefectul Sebastian Mihai Luput a aratat ca prin implementarea acestui sistem se doreste imbunatatirea comunicarii intre toti factorii implicati in gestionarea situatiilor de urgenta, inclusiv primarii unitatilor administrativ teritoriale. Astfel de sisteme mai exista in judetele Brasov si Constanta. CJSU a aprobat prin vot implementarea acestui serviciu, care se doreste a avea loc in cel mai scurt timp.

Punctul 2 pe ordinea de zi a avut ca subiect aprobarea Proiectului de procedura de sistem privind modul de actiune a institutiilor responsabile cu gestionarea incidentelor si situatiilor de urgenta generate de animalele salbatice la nivelul judetului Maramures. Lt. col. Petru Marcel Floristeanu, inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean “Pintea Viteazul” Maramures, a aratat ca necesitatea elaborarii acestei proceduri a venit in urma incidentului de la Sibiu, cand un urs care intrase in oras a fost impuscat. La procedura se lucreaza de cateva luni, sub coordonarea IJJ Maramures, rastimp in care toate institutiile, inclusiv primariile, au fost notificate. CJSU a aprobat Proiectul de procedura de sistem, urmând ca documentul sa fie semnat de conducerea fiecarei institutii implicate in elaborarea proiectului.

Urmatoarele doua puncte de pe ordinea de zi s-au referit la furnizarea, de catre fiecare UAT, a datelor de contact actualizate ale membrilor Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta si a Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta, lucru care intarzie si care ar putea genera disfunctionalitati in gestionarea unor eventuale situatii de urgenta. De asemenea, este necesara intocmirea Planurilor Comitetelor Locale si a  Planului Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru asigurarea resurselor umane, materiale si financiare pe anul 2017.

S-a discutat in sedinta, de asemenea, situatia depunerii la Garda forestiera a documentatiei necesare pentru toaletarea copacilor de pe DN18 – Pasul Gutâi, in scopul prevenirii caderii de crengi pe partea carosabila. Din discutii a reiesit faptul ca in cursul zilei Administratia Nationala a Drumurilor din Romania – Sectia Baia Mare va depune aceasta documentatie. Lucrarile la drum au afectat radacinile unor copaci, care, in situatia producerii unor fenomene meteo nefavorabile, ar putea cadea pe carosabil.

In continuare, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si-au dat acordul ca proiectul legislativ privind pagubele produse de porcii mistreti sa fie trimis in forma actuala la Ministerul Apelor si Padurilor. Principalele modificari se refera la pastrarea unei cote din suma pe care o platesc administratorii fondurilor de vânatoare pentru a se putea plati eventualele despagubiri si la constituirea unor comisii mixte de evaluare a pagubelor produse de animalele salbatice.

Informatii furnizate de Biroul de Relatii cu Presa din cadrul Prefecturii Maramures

A.A.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2