Probleme pentru Romaltyn – Seful Comisiei de Urbanism: „Nu sunt de acord sa functioneze intr-o zona rezidentiala”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Seful Comisiei de Urbanism, din cadrul Administratiei Publice Locale, Tudor Ilie, ii pune la punct pe reprezentantii Romaltyn, despre care afirma ca doresc sa ne imbete cu apa rece, desi nu reusesc sa ofere nicio garantie ca baimarenii vor fi protejati de accidente. Reprezentantii municipalitatii si-au propus sa fie cu ochii pe fiecare miscare a celor de la Romaltyn, astfel incat cetatenii orasului sa nu aiba teama unui nou accident ecologic, in urmatorii cinci ani.

Consilierul local Ilie Tudor i-a propus lui Ion Sturza, noul sef al companiei, mai multe solutii pentru cresterea gradului de siguranta a investitiei privind obtinerea aurului pe baza de cianura, printre care si relocarea cetatenilor care locuiesc in zona cu inalt risc de accident sau mutarea uzinei in afara orasului. Reprezentantii Romaltyn au refuzat ambele propuneri, pe motiv ca totul ar insemna costuri prea mari.

“In anul 2000 orasul nu se intindea pe o suprafata atat de mare, se afla intr-o zona aflata sub o stricta supraveghere a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, fiind catalogata ca o zona cu risc de accident tehnologic.

Nu sunt de acord ca uzina Romaltyn sa functioneze intr-o zona rezidentiala. Acolo exista unitati de invatamant, unitati medicale, blocuri de locuinte, unitati de servicii, restaurant, hotel, service auto. Aici vor fi mereu oameni. Din punct de vedere urbanistic, noile reglementari internationale recomanda ca unitatile industriale sa fie la marginea orasului”, a declarat Ilie Tudor.

O alta rezolvare ar fi prin tehnologiile alternative, conform informatiilor oferite de catre seful de la Urbanis, insa nici cu aceasta varianta nu sunt de acord reprezentantii Romaltyn.

”Exista tehnologii alternative, ca sa nu folosim metoda prin cianurare. Bineinteles ca cei de la Romaltyn nu vor fi de acord. Nu degeaba unele tari au interzis prin lege functionarea uzinelor care folosesc prelucrarea prin cianurare, tocmai pentru ca nu prezinta garantii. Aici s-a produs Cernobalul acvatic. Nu vad de ce ne-am permite inca o greseala”, a spus Ilie Tudor.

Andreea FAT

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole