Problemele din scolile maramuresene, analizate la Prefectura. Care sunt cele mai importante

home camp2
home camp2
home camp2

elevi-chiulangii-ridicati-de-politie_Joi, 25 iunie, a avut loc sedinta de lucru cu tema „ Siguranta in scoli”. La intalnire au participat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, prof. Pavel Filip inspector in cadrul Inspectoratului Scolar Maramures, lt. col. Gheorghe Crisan din cadrul Inspectoratului Judetean al Jandarmeriei Maramures, comisar Marius Veliz, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, Flavia Salagean – coordonatorul Centrului de Prevenire, Consiliere si Evaluare Antidrog Maramures.

S-au analizat actiunile desfasurate privind implementarea la nivel judetean a Planului Teritorial Comun de Actiune pentru Cresterea Gradului de siguranta a elevilor si a personalului didactic si prevenirea delicventei juvenile in incinta si in zonele adicente unitatilor de invatamant, pe trimestrul II al anului scolar 20014-2015, problematica violentei in scolile din judetul Maramures dar si cea a absenteismului.

“E un lucru grav pe care il spuneti astazi, aici, la aceasta sedinta si anume ca tehnologia, filmele si internetul ii afecteaza negativ si ii face copii sa fie mai violenti. Ma ingrijoreaza de asemenea faptul ca nu am primit la Institutia Prefectului niciun raport sau vreo solicitare, o ingrijorare a unui director, conducator de unitate de invatamant din judetul Maramures, despre elevii care absenteaza.

Sa vina sa spun: nu avem elevi la ore, sunt in baruririle din zona scolilor, ce sa facem? Cum sa rezolvam problema aceasta? Nimic. Va intreb: Nu exista aceasta preocupare? Si nu o spun ca un repros, repet, o spun ca o ingrijorare!”, a punctat prefectul Anton Rohian.

“Domnule prefect, legea actuala este extrem de permisiva in ceea ce priveste absenteismul. Se fac actiuni in comun cu Poltia, cu Jandarmeria dar sunt actiuni de prevenire si combatere ce au ca scop descurajarea elevilor in a mai absenta de la orele de curs. Legea nu permite alte sanctiuni decat scaderea notei la purtare, cu 1 punct la fiecare 10 absente nemotivate”, a raspuns prof. Pavel Filip, inspector in cadrul ISJ Maramures.

Problemele identificate in cadrul sedintei de lucru au fost: lipsa imprejmuirilor unitatilor de invatamant (39 de unitati); lipsa sistemelor de paza in majoritatea institutiilor de invatamant din mediul rural; un procent de peste 45% nu detin sisteme de supraveghere video; lipsa iluminatului in zonele adiacente institutiilor de invatamant pe timp de noapte; lipsa (in unele cazuri) a marcajelor rutiere si a semnalizarii corespunzatoare pentru a preveni accidentele.

Ca prioritati, in perioada imediat urmatoare, au fost stabilite: finalizarea imprejmuirilor si dotarea institutiilor de invatamant cu sisteme de paza si supraveghere dar si rezolvarea problemei iluminatului pe timp de noapte in preajma scolilor din judet.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *