Procesul de memorare poate fi stimulat prin expunerea la stimuli emotionali

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

creierExperientele emotionale pot induce stari fiziologice si mentale ce pot persista pentru perioade indelungate dupa incheierea evenimentului care le-a declansat, potrivit unui studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din New York (NYU), publicat in jurnalul ”Nature Neuroscience”. Aceasta asa-numita ”mahmureala” emotionala influenteaza modul in care raportam si ne amintim experientele ulterioare, informeaza AGERPRES.

Pana acum se cunostea faptul ca oamenii isi amintesc mai bine experientele emotionale in comparatie cu cele non-emotionale. Insa, in cadrul acestei cercetari, oamenii de stiinta au demonstrat ca experientele non-emotionale poti fi la fel de bine rememorate dar numai daca urmeaza celor emotionale.

”Modul in care ne amintim evenimentele nu este doar o consecinta a lumii exterioare, ci si (un proces — n.r.) influentat in mod semnificativ de starile noastre interioare — stari ce pot persista si ne pot colora experientele viitoare”, spune Lila Davachi, autoare principala a cercetarii, cu grad de profesor asociat in cadrul Departmentului de Psihologie si Centrul pentru Neurostiinte de la NYU.

Descoperirea echipei lui Davachi demonstreaza ca ”perceptia noastra este in mare masura influentata de experientele anterioare, iar starile creierului emotional pot persista pentru lungi perioade de timp”.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, subiectii au fost rugati sa vizioneze o serie de imagini cu scene avand continut emotional si care puteau provoca excitatie. Pana la treizeci de minute mai tarziu un grup dintre acesti subiecti a vizionat o serie de imagini cu scene non-emotionale, obisnuite, iar un alt grup a fost rugat sa se uite la scene non-emotionale precedate insa de imagini emotionale. In tot acest timp au fost efectuate masuratori ale nivelului de stimulare fizica. Sase ore mai tarziu, subiectii au fost supusi unor teste de memorie legate de imaginile vizionate.

Rezultatele au demonstrat ca persoanele care au fost expuse mai intai la stimuli emotionali si-au amintit mai bine imaginile cu scene comune prezentate ulterior in comparatie cu grupul care fusese expus mai intai la imaginile obisnuite si apoi la cele cu impact emotional.

Acest lucru demonstreaza ca starile din creier asociate cu experientele emotionale s-au mentinut timp de douazeci-treizeci de minute — proces supranumit ”mahmureala” emotionala — si au influentat modul in care subiectii au procesat si si-au amintit experientele ulterioare, chiar daca acestea nu aveau o componenta emotionala.

”Observam ca memorarea experientelor non-emotionale este mai eficienta dupa un eveniment emotionant”, conchide Davachi in cadrul lucrarii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2