Procesul lui Chereches: Alti martori la audieri – Declaratii in detaliu

Miercuri, 17 mai, la Tribunalul Cluj s-a derulat un nou termen din procesul lui Catalin Chereches.

Instanta a chemat la audieri o parte din martorii implicati in dosar, insa doar o parte s-au prezentat ieri.

Urmatorul termen de judecata a fost fixat de magistratii Tribunalului Cluj pentru data de 14 iunie.

Declaratiile in detaliu ale martorilor prezenti ieri pot fi consultate mai jos.

__________

Tolas Radu

Îmi aduc aminte în mare ce am declarat la procuror, am declarat adevărul sens în care îmi mențin cele declarate.

Nu îmi aduc aminte exact ca timp momentul în care inculpatul Cherecheș mi-a spus că ar fi mai bine să mă retrag din funcția de președinte al Fotbal Club Municipal Baia Mare, deoarece împreună avem lucruri mai bune de făcut, spunându-mi că pe postul meu de președinte ar dori să aducă o altă persoană capabilă să conducă acest club și să îmbunătățească activitatea acestuia, sens în care eu m-am bucurat, gândindu-mă la binele și la prosperitatea clubului, crezând totodată că se gândește la o persoană în sensul de personalitate fotbalistică cu renume în comunitate, însă când mi-a spus că această persoană este Șpan Cristian i-am răspuns că nu sunt de acord cu această persoană, deci am refuzat; motivul este că eu îl cunoșteam pe Șpan în sensul că din punctul meu de vedere este doar o persoană care se gândește doar la interesul personal, cu o moralitate îndoielnică, scăzută, atât familial, cât și profesional, dar mai ales social.

La momentul când am renunțat la funcția de președinte, clubul avea datorii către jucători, respectiv salarii restante, datorii către bugetul de stat și din câte rețin nu avea datorii către primărie. Clubul mai avea datorii și către terțe persoane juridice. La acest moment nu mai rețin cuantumul exact al tuturor datoriilor enumerate, însă la procuror, din câte îmi amintesc, cred că am spus cât reprezenta acest cuantum. Domnul Șpan a știut de la bun început de aceste datorii deoarece eu i le-am adus la cunoștință, el spunându-mi că nu este nici o problemă. Oricum, Șpan în momentul în care a acceptat această funcție, a acceptat atât activul cât și pasivul clubului. Știu că s-a lăudat la diverse persoane că va aduce un aport în club de câteva milioane lei, lucru pe care nu la realizat niciodată.

Întrebat fiind de instanță, dacă știe ca inculpatul Cherecheș să îl fi împrumutat pe Șpan Cristian cu sume de bani, arată că, da cunosc și doresc să depun la dosar niște înscrisuri din care reiese acest lucru, inclusiv faptul că am participat la unele discuții dintre cei doi legate de aceste împrumuturi.

Fiind întrebat de instanță de ce la aceeași întrebare pusă de procuror am răspuns cu nu, arat că nu rețin să fi dat acest răspuns procurorului, respectiv un răspuns atât de scurt, plus că înscrisurile pe care doresc să le depun la dosar le-am descoperit, mai exact este vorba de SMS-uri purtate între mine și Șpan, le-am descoperit în telefonul meu după ce am dat declarația la procuror.

Din conținutul SMS-urilor reiese că Șpan mi-a cerut să merg în ziua următoare la Cherecheș să stau pe capul lui ca să îmi dea bani pentru a-l plăti pe jucătorul Leonte și pentru a avea bani clubul pentru o deplasare la următorul meci pe care îl aveau de susținut. Șpan a apelat la mine pentru ca eu să îl rog pe Cherecheș să dea sume de bani pentru a fi date la club (pentru derularea activității) întrucât relațiile dintre cei doi s-au deteriorat iar eu eram în relații de prietenie cu sus-numitul. Arat că raportat la înscrisurile pe care le-am depus azi la dosar, în ziua următoare am mers la Cherecheș Cătălin și i-am cerut bani în numele lui Șpan, respectiv era nevoie de a da bani jucătorului Leonte și pentru o deplasare a echipei de fotbal. Inculpatul mi-a spus că se rezolvă și în ziua aceea, după câteva ore mi-a spus să merg la secretară (el plecase din Primărie) că mi-a lăsat acolo o sumă de bani care să o dau lui Leonte. Din câte cunosc eu, suma de 1200 euro lăsată de Cherecheș la secretară eu știu că îi aparțineau. Am luat această sumă de bani pe care am dus-o și i-am predat-o jucătorului Leonte în prezența lui Orha Claudiu. Orha a întocmit și documentul care s-a trimis la FRF și care făcea dovada plății parțiale a memoriului jucătorului. Deși nu îmi aduc aminte că la procuror am spus cu privire la această sumă de 1200 euro că inculpatul mi-a spus să îi spun lui Șpan că e cu titlu de împrumut, astăzi pot să spun cu tărie având în vedere și SMS-urile descoperite în telefonul meu, că această sumă Șpan trebuia să i-o restituie inculpatului.

Doresc să precizez că după deteriorarea relației dintre cei doi (finalul anului 2015), eu am fost cel care am intermediat discuțiile celor doi, respectiv de câte ori Șpan avea nevoie pentru club de diverse sume, eu eram persoana care mergea la inculpat și mă rugam de acesta să ne dea banii pentru buna funcționarea a clubului. Inculpatul nu mai avea încredere în Șpan, de aceea îmi dădea mie sumele de bani solicitate de acesta din urmă, respectiv ca să fie sigur că vor ajunge la club și folosiți conform destinației solicitate anterior.

Tot pe la începutul anului 2016, Șpan m-a rugat să merg din nou la inculpat și să îi cer bani pentru plata barem – arbitraj, dacă bine rețin în legătură cu meciul de fotbal din FC Municipal și Olimpia Satu Mare. Cherecheș mi-a dat suma de 10 mii lei pe care am predat-o lui Claudiu Orha, la cererea lui Șpan. Suma de 10 mii lei mi-a fost dată de inculpat personal, însă nu cunosc dacă acești bani îi aparțineau dânsului sau i-a făcut rost din altă parte, respectiv de la altă persoană.

La acest moment nu mai îmi aduc aminte dacă inculpatul mi-a mai dat și alte sume de bani la cererea lui Șpan pentru funcționarea clubului, însă am dat și alte exemple la domnul procuror și am arătat mai sus că îmi mențin declarația dată în fața acestuia.

Nu știu dacă inculpatul l-a împrumutat pe Șpan cu sume de bani pentru ca acesta din urmă să le folosească în scop personal. Doresc să spun că din punctul meu de vedere Șpan nu a fost un bun manager, deci nu a manageriat cum trebuie clubul în condițiile în care în momentul în care a preluat conducerea a schimbat conturile în bancă, doar el avea drept de semnătură. Din punctul meu de vedere acesta nu avea bani care să justifice anumite cheltuieli legate de amenajarea locuinței. Știu că și-a achiziționat mai multe proprietăți, dar nu știu de unde a avut bani. La începutul anului 2016 am participat la discuții în biroul Primarului, alături de Șpan, persoane implicate în activitatea clubului având ca obiect găsirea unor soluții și dezvoltarea unei strategii pentru buna funcționare a clubului, inclusiv s-a pus problema trecerii clubului în subordinea Consiliului Local. Având în vedere că s-au cerut și bugete pe grupe de seniori, pe grupe de juniori, s-a discutat ca alternativă și susținerea financiară în continuare a clubului de către Primăria Baia Mare. La unele discuții avute în cabinetul primarului cu privire la situația clubului, au fost prezenți și secretarul primăriei și juristul primăriei care erau consultați cu privire la legalitatea unor măsuri ce se doreau a fi luate față de club. Arat că eu sunt jurnalist sportiv și mă aflam aproape zilnic în biroul primarului, întrucât acesta se consulta cu mine vis-a-vis de tot ce presupunea chestiuni sportive, deci practic eu am fost un consilier al primarului. În plus, așa cum am arătat anterior, noi doi suntem prieteni din copilărie și inculpatul a avut încredere în mine.

Doru Dâncuș mi-a spus că Șpan mi-a cerut o sumă de bani, respectiv suma de 10 mii lei și i-a dat doar suma de 4 mii lei, însă nu știu cu ce titlu i-a dat această sumă de bani și nu știu dacă pentru susținerea clubului. Totodată, arat că de la momentul celor relatate, respectiv de când Dăncuș mi-a spus că i-a dat lui Șpan suma de 4 mii lei, a trecut o anumită perioadă de timp, sens în care nu mai rețin exact cu ce titlu și pentru ce anume i-a dat această sumă. Nu știu dacă inculpatul are vreo legătură sau nu cu cele relatate de mine vis-a-vis de Șpan și Doru Dâncuș.

În privința lui Șpan doresc să mai precizez că de când este pe rol acest proces, au apărut articole în presă, el însuși a apărut la o emisiune televizată în care se victimizează și a dat date clare din prezentul dosar, organizatorul acestei emisiune, respectiv numitul Romeo Dobocan fiind azi prezent în sală.

Întrebare procuror : când a fost această emisiune?

Răspuns : nu am știut ce demersuri trebuie să fac. Nu am vrut să ascund aceste SMSuri. Din câte rețin, aceste SMS-uri le-am postat pe peretele meu pe facebook.

Întrebare procuror : dacă în momentul desemnării domnului Șpan ca președinte executiv făcea parte din adunarea generală a clubului ?

Răspuns : nu am participat la acea adunare generală. Eu când într-un final am fost de acord cu numirea lui Șpan în funcția de președinte, așa cum am relatat la procuror așa spun și azi, respectiv am avut două condiții impuse lui Cherecheș și anume să fie păstrat pe funcția de vicepreședinte numitul Filip Cosmin și să rămână antrenorii de fotbal. Aceste cerințe i le-am spus inculpatului în prezența lui Șpan. Când am mers la notar împreună cu Șpan atunci am văzut că nu el este președinte al clubului, ci tatăl acestuia. Nu știam la acel moment motivul pentru care nu o să figureze el în acte ca președinte, dar fiind ziarist, ulterior am săpat și am aflat. Inculpatul nu mi-a spus motivul pentru care Șpan nu va fi președinte în acte ci tatăl acestuia.

Întrebare procuror : până când a durat relația de amiciție cu Șpan Cristian și cum de a reluat această relație raportat la părerea lui despre acesta din urmă ?

Răspuns : am reluat relația de amiciție cu Șpan întrucât doream ca jucătorii să își primească banii, respectiv întreaga activitate a clubului să funcționeze bine. Nici nu știu dacă pot să o definesc o relație de amiciție, mai exact aș putea să spun că sunt legat de sufletește de acest club și acesta a fost motivul pentru care am cedat și am acceptat colaborarea cu Șpan, pentru bunul mers al activității clubului. După reținerea domnului Cherecheș eu nu am mai avut nici un moment nici o interacțiune cu Șpan; doar pe facebook, dar interacțiune urâtă, mai exact ne-am spălat rufele în public. În urma controverselor noastre de pe facebook, Șpan a mers la poliție și a formulat două sau trei plângeri penale împotriva mea.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă poate preciza ce datorii avea clubul de fotbal în 2016 către primărie și bugetul de stat ?

Răspuns : eu știu că la începutul anului 2016 clubul avea o datorie de circa 200 mii lei către bugetul consolidat al statului.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă cunoaște că în 2016 s-a solicitat o finanțare de către club și dacă s-a oferit sau nu ?

Răspuns : da știu că s-a solicitat și s-a respins deoarece tocmai din cauza datoriilor la stat și care ar fi trebuit achitate.

Întrebare instanță : dacă știe ca în momentul în care a fost președinte sau în 2014 – 2015 clubul să fi avut datorii și să fi primit finanțare din partea primăriei ?

Răspuns : cât am fost eu președintele clubului, timp de aprox. un an am avut susținere financiară de la primărie, practic am solicitat o singură dată acest lucru, susținere care mi s-a aprobat, însă arat că la acel moment clubul nu avea nici un fel de datorie. Cunosc că în perioada 2014-2015 când Șpan era el președinte al clubului, clubul a avut susținere financiară din partea primăriei, dar eu nu știu să fi existat datorii la stat sau la primărie, vorbesc de datorii ale clubului.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă știe că în acea solicitare de finanțare din 2016 exista și un obiectiv al echipei de fotbal și dacă acesta era realizabil în opinia dânsului ?

Răspuns : da știu că s-a solicitat susținerea financiară a clubului pentru ca echipa de fotbal să poată promova în liga superioară și din punctul meu de vedere acest lucru nu era realizabil, pentru că din punctul meu de vedere valoarea lotului nu era de ligă superioară. În acea iarnă plecaseră patru sau cinci jucători.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă știe ca Șpan să fi luat sume de bani cu titlu de împrumut de la alte persoane tot pentru buna funcționare a clubului ?

Răspuns : de la antrenorii Dorin Toma și Cristian Bogdan cunosc să Șpan a mai luat sume de bani de la terțe persoane tot pentru buna funcționare a clubului. Nu cunosc dacă Șpan a luat aceste sume de bani cu titlu de împrumut sau nu.

__________

Orha Claudiu

Îmi mențin declarația dată în faza de urmărire penală în fața procurorului, întrucât am spus adevărul.

În luna iunie sau iulie 2015, nu mai rețin exact, mă aflam la domiciliul domnului Șpan, respectiv în Satul Nou de Jos, jud. MM împreună cu încă un prieten pentru a-l ajuta la construirea unui iaz. La un moment dat la domiciliu domnului Șpan a venit numita Czigler Erika, colegă de serviciu cu mine, eu mergând la ea și am discutat puțin cu ea până domnul Șpan a plecat în casă. Când s-a întors domnul Șpan acesta i-a înmânat Erikăi un plic, dar nu știu ce conținea. Nu rețin ca Șpan să îi fi spus ceva Erikăi cu ocazia înmânării plicului.

Fiind întrebat de instanță ce are de spus cu privire la faptul că la procuror a declarat că Șpan când i-a dat plicul Erikăi i-a spus du-i banii acestuia lui Sommay, arat că așa cum am spus, nu rețin dacă cei doi au spus ceva, întrucât a trecut ceva vreme de la acel moment.

Doar eu am fost prezent la momentul mai sus relatat, întrucât prietenul comun mie și lui Șpan, respectiv numitul Dalida Florin se afla la circa 10-15 metri de noi, la locul unde doream să construim iazul.

Am fost coleg de serviciu cu Erika la SC E Maramureș SRL. Erika a fost responsabil marketing în cadrul acestei societăți. Administratorul societății și cel care conducea firma a fost Șpan Cristian. Din câte cunosc, drept de semnătură în bancă avea Șpan Cristian și contabila Petruț Cristina. Nu cred că Erika a avut drept de semnătură în bancă.

Nu știu dacă inculpatul la împrumutat pe Șpan Cristian cu sume de bani. La momentul când Erika a venit acasă la Șpan, la domiciliul acestuia din urmă ne aflam doar eu, Dalida Florin și Șpan Cristian.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă anterior declarației de la DNA a discutat Șpan cu el despre conținutul declarației ce urma să o dea ?

Răspuns : nu.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă atunci, când Șpan i-a înmânat plicul Erikăi Șpan a stabilit cu sus-numita o dată la care ea să revină la domiciliul său?

Răspuns : nu am auzit așa ceva. În prezența mea nu s-a discutat așa ceva.

Întrebare av. inc. Budișan : dacă știe martorul ca inculpatul să îi fi remis lui Șpan diferite sume de bani, nu cu titlu de împrumut ci cu orice alt titlu ?

Răspuns : nu cunosc.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. ribizli

    ca un simplu cititor, ce impresie va face acest martor Radu Tolas?? vi se pare o persoana convingatoare?? eu nu-l cunosc pe acest om, dar imi face impresia de un mare “aburitor”, un mare “papagal”, un “incurca lume”, un tip care umbla “cu cioara vopsita”… multe lucruri din cele pe care le afirma mi se par ciudate, cusute cu ata alba.. impresia generala, asa privitnd din exterior, e ca ceva nu e in regula aici… ceva e “putred in Danemarca”…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1