Procesul lui Chereches mai dureaza cativa ani. Inculpatul a cerut audierea a 69 de martori

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Au trecut aproape doi ani, de cand primarul baimarean, Catalin Chereches, a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata, insa dosarul este departe de a fi solutionat. Strategia folosita este una simpla si clasica. Inculpatul solicita tot ceea ce poate instantei de judecata, in speranta amanarii la nesfarsit a pronuntarii unei sentinte. La ultimul termen de judecata, a venit in fata magistratilor cu doua cereri in probatiune, prin efectuarea unor adrese catre BRD si Asociatia Club Sportiv Fotbal Baia Mare. Judecatoarea le-a respins, acestea neavand legatura cu acuzatiile aduse lui Chereches.

Din aceeasi tactica face parte si solicitarea audierii a 69 de martori, despre care avocatul primarului inculpat spune ca sunt vitali pentru cauza. Evident, numarul este imens, raportat la faptul ca in faza de urmarire penala, DNA a audiat 40 de persoane. Ce relevanta mai pot avea cei 69 propusi de Chereches nu ne dam seama. Cel putin pana acum, niciunul din cei audiati nu a confirmat in mod cert si indubitabil faptul ca primarul l-ar fi imprumutat pe Cristian Span cu bani, iar acesta din urma i-ar fi restituit suma respectiva, astfel ca ca nu a fost vorba de mita, ci de achitarea datoriei.

Evident, Chereches i-a propus deja pe cei mai importanti si credibili martori, insa tot nu a reusit sa dovedeasca nimic, fiind clar ca mentinerea solicitarii de a fi audiati toti cei 69 de martori are un singur scop: sa amane deznodamantul procesului. Numai ca magistratii au inteles smecheria lui Chereches si i-au cerut sa ii indice pe cei mai relevanti dintre martori. Astfel, la ultimul termen, avocatul primarului inculpat a numit 29 de persoane care ar trebui audiate.

Deocamdata, judecatoarea nu s-a pronuntat cu privire la numarul si numele viitorilor martori, dar in mod cert nu ii va accepta pe toti. Un calcul simplu (cu trei persoane, in medie, audiate la fiecare termen si cu o infatisare pe luna, asa cum a fost pana acum) ne arata ca doar pentru audierea tuturor celor 69 de propuneri ale lui Chereches este nevoie de mai bine de doi ani. Cu alte cereri si nenumarate obiectii pe care le mai aduce primarul inculpat, plus numeroasele cereri de amanare depuse de cei citati, este evident ca solutionarea va dura cativa ani.

Pentru a reduce aceasta perioada, instanta a marit la cinci numarul martorilor citati la termenul din 14 martie, urmand sa stabileasca foarte clar cati din cei 69 vor fi audiati pana la finalul procesului. Astfel, vor depune marturie Flaviu Lese, Ioan Balta, Flaviu Velea, Georgiana Popovici si Vasile Petric. Este interesant de vazut ce relatii au avut acestia, de-a lungul timpului, cu Catalin Chereches.

Flaviu Lese este director RoCredit, un IFN cu care Primaria Baia Mare a avut contracte de credit cu dobanzi mai mari decat cele practicate de banci, de pe urma carora Municipiul era aproape de a fi executat silit. A fost asociat in Clubul Sportiv HCM Baia Mare, sponsor al echipei si vicepresedinte al clubului tocmai cand DNA a constatat acolo o frauda de aproape un milion lei. Recent, primarul inculpat l-a propus pe Lese in Consiliul de Administratie al Clubului Minaur.

Ioan Balta, zis Oniza, este nimeni altul decat baiatul cu “popcornul”, pe care il servea regulat lui Catalin Chereches, de pe urma contractelor incheiate de firmele sale cu Primaria Baia Mare. Ultimul dintre ele este cel de deszapezire, pentru iarna in curs, in valoare de 7,5 milioane lei (75 miliarde lei vechi). Balta este suspect intr-un dosar mai vechi al lui Catalin Chereches, instrumentat in prezent de DNA.

Flaviu Velea este baiatul cu plicul si cu geanta, ani la rand soferul primarului si consilier personal al acestuia. Practic, Catalin Chereches l-a orientat in viata pe Velea. Din comerciantul de masini second hand, a ajuns om important in administratia locala. Si nu numai. Velea a intrat in politica, inscriindu-se pe listele Coalitiei pentru Baia Mare, la alegerile locale din 2016. Un om dedicat lui Catalin Chereches.

Georgiana Popovici este secretara lui Catalin Chereches. Era la locul de munca in momentul realizarii flagrantului, cand Span a dus spaga in biroul primarului si l-a insotit pe acesta din urma in drum spre masina cu care a fost dus la audieri. Dupa eliberarea lui Catalin Chereches, s-a aflat printre persoanele privilegiate cu care primarul iesea in oras, marturie stand fotografiile postate pe Facebook. Ulterior, a fost promovata, fiind sef Birou Relatii Internationale. Este fiica lui Adi Popovici, fost handbalist. Recent, acesta a fost nominalizat de Catalin Chereches sa ocupe o functie in cadrul Consiliului de Administratie de la Clubul Minaur, iar consilierii locali l-au votat.

Vasile Petric nu este strain de modul in care erau gestionati banii la cluburile finantate de Primaria Baia Mare. A fost unul dintre asociati, in cadrul Clubului HCM. In jurul acestuia s-a creat o adevarata caracatita a intereselor financiare, pentru care Catalin Chereches este urmarit penal de DNA.

Ciprian DRAGOS


Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. tindela

    procesul lui Chereches mai dureaza cativa ani… daca va fi revocata Laura Codruta Kovesi… daca nu, pana la urmatoarele alegeri locale, el cu siguranta isi va relua studiile la Universitatea din Gherla…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2