septembrie 28, 2021

Procurorii militari vor audia aproximativ 6.000 de parti vatamate in dosarul ”Revolutiei”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ 6.000 de parti civile si vatamate, precum si urmasi ai acestora, urmeaza sa fie chemate la audieri de procurorii militari in dosarul “Revolutiei”, informeaza AGERPRES.

“In perioada imediat urmatoare, procurorii militari vor proceda la audierea persoanelor vatamate, partilor civile ori a succesorilor acestora. Avand in vedere obiectul cauzei, respectiv infractiunile contra umanitatii prevazute de art. 439 din Codul penal, savarsite in perioada 17 – 31 decembrie 1989, in prezent se fac verificari pentru identificarea tuturor persoanelor care, in perioada anterior mentionata, au fost ucise sau ranite, au suferit vatamari fizice sau psihice ori au fost private de libertate intr-un mod grav, pentru identificarea succesorilor acestora, daca este cazul, precum si a domiciliilor lor actuale.

Toate persoanele vatamate, partile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara sau la inspectoratele judetene de politie din judetele in care acestea isi au domiciliul, respectiv la Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Audierile vor fi facute de catre procurorii militari sau organele politiei judiciare, in baza ordonantelor de delegare emise de catre procurorii militari de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a anuntat miercuri procurorul militar Marian Lazar, in cadrul unei declaratii de presa.

Marian Lazar a spus ca persoanele citate sunt rugate sa prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atesta vatamarile suferite in contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atesta calitatea de succesori ai persoanelor vatamate si partilor civile, precum si orice alte documente referitoare la existenta unor dosare penale sau civile, avand ca obiect vatamarile suferite si prejudiciile cauzate in cursul evenimentelor din decembrie 1989.

“Avand in vedere numarul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate sa se prezinte la sediul unitatilor de parchet sau de politie indicate in citatii, numai la data si ora mentionate. Din verificarile efectuate pana in acest moment, se estimeaza numarul total al persoanelor vatamate si partilor civile la aproximativ 6.000”, a explicat Marian Lazar.

In acest dosar, fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii, el fiind acuzat ca a acceptat si oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut “un evident caracter diversionist”.

De asemenea, sunt cercetati penal fostul premier Petre Roman; Gelu Voican Voiculescu, fost membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale si vice prim-ministru, Teodor Brates, fost redactor-sef adjunct al Redactiei “Actualitati” din TVR; generalul locotenent in rezerva Iosif Rus, fost comandant al Aviatiei Militare si membru al Consiliului Militar Superior; amiralul in rezerva Emil (“Cico”) Dumitrescu Emil.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunta ca, in urma administrarii de probe in dosarul “Revolutiei”, concluzia anchetatorilor este ca in decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorii sustin ca a existat o diversiune militara incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauza a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2