Procurorul general si a procurorii sefi ai DNA si DIICOT ar putea avea mandate de patru ani

Reclame home 1
Reclame home 1

dna-1Ministerul Justitiei a lansat, vineri, procesul de informare si consultare publica privind modificarea si completarea legilor justitiei, iar una dintre modificari se refera la prelungirea de la trei la patru ani a mandatelor procurorului general si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT, informeaza AGERPRES.

Forma actuala a articolului 54 din legea 303/2004 — prevede ca „(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (…) (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator.

Pentru modificarea acestui articol exista doua propuneri, una venita din partea Consiliului Superior al Magistraturii, care cere modificarea aliniatului 1, in sensul ca procurorii care opteaza pentru o functie de conducere in Parchete sa aiba o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror, dar si prelungirea mandatelor de la trei la patru ani.

Mai mult, Consiliul propune si modificarea aliniatului 4, acesta urmand sa aiba urmatoarea formulare: „(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sai sau la cererea a doua treimi din numarul total al membrilor adunarii generale corespunzatoare unitatii de parchet la care se exercita functia de conducere (…)”.

O alta propunere vine din partea Ministerului Justitiei, care sustine doar modificarea aliniatului 1, in sensul prelungirii duratei mandatelor, de la trei la patru ani, pentru functiile de conducere din cadrul Parchetelor.

Potrivit unui comunicat al MJ, prin acest proces se doreste informarea si consultarea publicului, respectiv a membrilor corpului judiciar, membrilor celorlalte profesii din domeniul justitiei, cetatenilor, mediului de afaceri, organizatiilor neguvernamentale, cu privire la solutiile legislative propuse pentru eficientizarea si imbunatatirea activitatii si organizarii sistemului judiciar, in vederea asigurarii unui serviciu public de calitate.

Consultarea este sustinuta, in plan local, printr-o serie de intalniri regionale la Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti, cu magistrati, reprezentanti ai altor profesii juridice, parteneri institutionali si ONG-uri.

Data limita pana la care sunt asteptate propuneri din partea cetatenilor este 11 noiembrie 2016.

Detalii despre consultare se pot gasi la http://www.just.ro/proiect-de-modificare-si-completare-a-legilor-justitiei/.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2