Producatorii de energie vor primi bani de la stat, daca pretul electricitatii va scadea sub un anumit prag

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Producatorii de energie in tehnologii cu emisii reduse de carbon vor primi bani de la stat, daca pretul electricitatii pe piata va scadea sub un anumit prag, dar vor trebui sa returneze diferenta, daca pretul urca peste acest nivel, a declarat, marti, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe tema marilor consumatori industriali de energie, informeaza AGERPRES.

„Ministerul Energiei are in vedere promovarea unui mecanism de tipul contractelor pentru diferenta. Acest mecanism se va aplica tuturor proiectelor de investitii, in vederea producerii de energie electrica in capacitati cu emisii reduse de carbon. Implementarea unui astfel de mecanism permite crearea unui cadru transparent care sa raspunda riscului la care sunt supuse investitiile pe termen lung si ofera un mediu atractiv, stabil si predictibil pentru investitori”, a spus Visan.

Un mecanism de acest tip are in vedere stabilizarea veniturilor pentru producatori la un nivel de pret fix, cunoscut sub numele de pret de exercitare, a continuat oficialul ministerial.

„Astfel, producatorii vor obtine venituri din vanzarea de electricitate pe piata competitiva, iar in cazul in care pretul obtinut de ei pe piata este sub pretul de exercitare, vor primi o plata reprezentand diferenta intre pretul de referinta si pretul de exercitare. In schimb, daca pretul obtinut de ei din vanzarea de electricitate pe piata competitiva este mai mare decat pretul de exercitare, producatorii trebuie sa ramburseze diferenta pana la nivelul pretului de exercitare”, a mai spus secretarul de stat.

Potrivit acestuia, pretul de referinta va fi diferit pentru fiecare tip de tehnologie.

„Un astfel de mecanism va fi adoptat in conditiile specifice din Romania si in acord cu legislatia europeana in domeniul pietei de energie, concurentei si ajutorului de stat. Mecanismul va urmari mentinerea unui mix echilibrat, bazat pe tehnologii cu emisii reduse de carbon, precum si utilizarea eficienta a resurselor, care sa asigure autonomia Romaniei in producerea energiei electrice. Se vor avea in vedere acele tehnologii care pot contribui la atingerea tintelor de energie si mediu, care se vor stabili pentru Romania la nivelul anului 2030”, a mai sustinut Visan.

Comisia Europeana a aprobat deja un ajutor de stat de tipul contractelor pentru diferenta pentru o noua centrala nucleara care se construieste in Marea Britanie.

Oficialii Nuclearelectrica au declarat in mai multe randuri ca un astfel de mecanism ar putea ajuta la finalizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Aceasta deoarece investitia in cele doua noi reactoare, estimata la peste 6 miliarde de euro, nu este fezabila avand in vedere preturile actuale din piata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2