Producatorii de lapte au primit ajutor de la Guvern pentru reducerea livrarilor

Guvernul a decis sa acorde un ajutor de 1.465.000 de lei pentru producatorii de lapte care au fost nevoiti sa reduca livrarile ca urmare a prelungirii interdictiei impuse de Rusia importului de produse alimentare din Uniunea Europeana.

Ajutorul financiar echivalent cu 328.000 euro a fost acordat prin Hotarare de Guvern, in conformitate cu normele europene, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale pe anul 2017, ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricola – FEGA.

”Conform Regulamentului delegat (UE) nr.1612/2016 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de acordare a unor ajutoare pentru reducerea producţiei de lapte, ajutoarele se acorda in baza cererilor de plata si se atribuie pentru o perioada calendaristica de trei luni – perioada de referinta”, informeaza Guvernul.

Cererea de lapte a scazut la nivel mondial ca urmare a prelungirii pana la sfarsitul anului 2017 a interdictiei impuse de Rusia asupra importului de produse agricole si alimentare originare din Uniunea Europeana. In consecinta, UE acorda un ajutor de 14 euro/100 kg lapte de vaca pentru cantitatea care corespunde diferentei dintre laptele de vaca livrat in cursul perioadei de referinta si laptele de vaca livrat in cursul perioadei de reducere.

”Beneficiarii eligibili sunt producatorii de lapte care au livrat lapte la prim – cumparatori in luna iulie 2016 si care se angajeaza sa reduca livrarea cantitatii de lapte intr-o perioada calendaristica de 3 luni – perioada de reducere, in comparaţie cu aceeasi perioada din anul precedent – perioada de referinta. Reducerea pentru care solicita ajutor trebuie sa fie de minim 1.500 kg si de cel mult 50% din cantitatea livrata in perioada de referinta”, precizeaza Guvernul

In Romania au fost depuse 92 de cereri, aferente unei cantitati de 2.347.972 kg lapte. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua platile in functie de cererile depuse si perioadele pentru depunerea acestora, in termen de maximum 90 de zile dupa incheierea perioadei de reducere in cauza.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1