Producatorii de oua din Romania in prag de faliment

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

foto-ziar-ouaRomanii producatori de oua sunt in pragul familentului din cauza Poloniei.In urma unui studiu de piata realizat de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania s-a constat ca Romania este invadata de importuri de oua ieftine si calitate  slaba, acestea provenind din Polonia.

In perioada ianuarie-iunie 2016, pretul oualelor la poarta fermei in Romania a fost de 0,24lei/ou, in timp ce pretul mediu in UE a fost de 0,32lei/ou.

Dar „pretul mediu de import oua din Polonia a fost de 0,28 lei/ou si ofertele de oua din Polonia din perioada primavara-vara au ajuns chiar la 0,15 lei/ou”. Pretul la poarta fermei nu include costurile cu sortarea, ambalarea si transportul.

„Desi pretul la poarta fermei in Romania este printre cele mai mici din UE, mult sub media UE, iar pretul mediu la poarta fermei in Polonia este cel mai mare din UE, mult peste media UE, pretul mediu al oualor care se comercializeaza din Polonia pe piata Romaniei este de 80% din pretul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din preţul mediu intern la poarta fermei in Polonia”, arata UCPR.

In consecinta, crescatorii de pasari din Romania „protesteaza ferm fata de concurenta neloiala cu oua din Polonia si solicita autoritatilor abilitate din Romania sa notifice Polonia şi Comisia Europeana, intrucat acest fenomen duce la falimentul fermelor din Romania”.

„Chiar daca Romania produce oua peste necesarul de consum intern, consumatorilor li se ofera pe piata oua cu prospetime indoielnica, aduse din import, in schimbul oualor proaspete din productie interna”, mentioneaza organizatia.

Bianca VLASAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole