Producatorul de ciocolata ISIS si-a schimbat numele

PNL

ciocolataCelebra marca de dulciuri belgiana ISIS a fost nevoita sa-si schimbe numele din cauza asemanarii cu sigla gruparii jihadiste Statul Islamic. De-acum incolo se va numi Libeert, care este numele de familie al companiei, relateaza online ziarul spaniol El Pais citat de Agerpres.

In timp ce Statul Islamic (ISIS, in engleza) lupta pentru a prelua controlul asupra localitatii siriene Kobane, in micul oras Comines din sudul Belgiei cu circa 20.000 de locuitori, ciocolata incepea sa se deterioreze in magazia fabricii in asteptarea comenzilor care nu mai veneau. Situatia se prelungea din octombrie anul trecut.

Proprietarii au estimat ca au pierdut intre 50.000 si 100.000 de euro. Italo-elvetiana, marca veche de aproape o suta de ani s-a vazut obligata sa-si schimbe numele din cauza conotatiei ce trimite la jihadistii care lupta in Irak si Siria, decapitand si arzand oameni de vii. “Numele facea mult rau afacerii”, a recunoscut Désirée Libeert, fiica proprietarului acestei companii fondate in 1923.

La 1 ianuarie 2014, partenerii companiei, care foloseste in prezent 150 de angajati si are incasari de 35 de milioane de euro anual, au decis sa schimbe acronimul (ISIS, de la Italo Suisse Italo Suisse). ‘Crea confuzie privind originile noastre’, sustine directoarea acestei firme care se considera suta la suta belgiana. Potrivit ei, stra-strabunicul sau a venit in Elvetia pentru a “investiga si studia tehnicile ciocolatei”.

Numele facea totodata trimitere la ‘zeita egipteana a dragostei si frumusetii’, explica Désirée. A fost un ghinion faptul ca au optat fara sa stie pentru un cuvant care mai tarziu avea sa fie citat la stirile negative de mass-media din intreaga lume. Cand conotatia terorista a denumirii ISIS a inceput sa se extinda anul trecut pe intreaga planeta, familia Libeert a remarcat ca cererea la produsele lor a inceput sa scada.

Inainte de Sarbatorile de anul trecut s-au inregistrat pierderi de pana la 100.000 de euro. La discutiile privind un nou nume, la care au participat cei cinci parteneri ai familei, s-a avut initial in vedere denumirea de ‘Liberty’ ca un concept total opus terorismului. Insa pana la urma s-a optat pentru Libeert — destul de asemanator — pentru ambalajele dulciurilor acestei fabrici.

Ciocolatele ISIS nu si-au mai gasit loc intre cele 5.000 tone de dulciuri fabricate anual de aceasta firma de familie. Iar tabletele care asteptau in magazie sa fie distribuite sub acest nume au avut alte destinatii decat cele prevazute initial, precum Spania, Franta si Suedia.

Firma de familie, care are un mostenitor in varsta de numai doi ani, vrea sa intoarca pagina si sa continue sa faca ceea ce stie de noua decenii: “Ciocolata belgiana bazata pe o reteta secreta de familie pe care o cunosc doar cinci membri”, conchide Désirée.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1