Productia de carbune a scazut cu 2,4% in primele cinci luni, iar importurile au crescut cu aproape 50%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Productia de carbune net a Romaniei a totalizat, in primele cinci luni ale anului in curs, 1,621 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 2,4% (39.500 tep) mai mica fata de cea din perioada similara a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS), informeaza AGERPRES.

In perioada mentionata, Romania a importat 268.900 tep carbune net, cu 88.300 tep (48,9%) mai mult fata de cantitatea importata in ianuarie – mai 2018.

Conform proiectului Strategiei Energetice, publicat pe site-ul ministerului de resort, carbunele este resursa energetica primara de baza in componenta mixului energetic, fiind un combustibil strategic in sustinerea securitatii energetice nationale si regionale.

Resursele de lignit din Romania sunt estimate la 690 milioane tone (124 milioane tep), din care exploatabile in perimetre concesionate 290 milioane tone (52 milioane tep). La un consum mediu al resurselor de 4,5 milioane tep/an, gradul de asigurare cu resurse de lignit este de 28 de ani, in conditiile in care in urmatorii 25 de ani consumul va ramane constant si nu vor mai fi puse in valoare alte zacaminte de lignit.

Resursele de huila cunoscute sunt de 232 milioane tone (85 milioane tep), din care exploatabile in perimetre concesionate 83 milioane tone (30 milioane tep). La un consum mediu al rezervelor de 0,3 milioane tep/an, gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani, dar exploatarea acestei resurse energetice primare este conditionata de fezabilitatea economica a exploatarilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole