Productia de energie electrica si termica va costa 2,3 milioane de lei, la iarna

PNL

curent-electricCosturile necesare achizitiei combustibililor pentru asigurarea energiei electrice si termice in sezonul rece vor ajunge la 2,322 miliarde de lei, potrivit proiectului privind Programul de iarna in domeniul energetic pentru asigurarea functionarii in conditii de siguranta si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National in perioada 1 octombrie 2016 – 31 martie 2017, elaborat de Ministerul Energiei, informeaza AGERPRES.

Din totalul la nivel national, 1,886 miliarde de lei reprezinta costurile pentru producatorii de energie electrica si termica aflati sub autoritatea Ministerului Energiei si 436 milioane de lei pentru cei administrati de consiliile judetene si locale.

In plus, sunt prevazute investitii totale de 257 de milioane de lei pentru reparatii, necesare pentru iarna 2016-2017, din care 195,4 milioane de lei pentru operatorii aflati sub autoritatea Ministerului Energiei si 61,8 milioane de lei pentru cei din subordinea autoritatilor locale.

“Documentul a fost intocmit pe baza evolutiei consumului realizat in anii anteriori, a analizarii prognozelor realizate de Comisia Nationala de Prognoza si Dispecerul Energetic National, avandu-se in vedere dimensionarea corespunzatoare si, in acelasi timp, necesara a stocurilor de combustibili si a volumelor de apa in marile lacuri de acumulare, la data de 15 noiembrie 2016”, se arata in nota de fundamentare a propunerii.

In ceea ce priveste energia electrica, pentru perioada 15 noiembrie 2016 — 15 martie 2017, Comisia Nationala de Prognoza a prevazut o crestere a consumului cu 5,9%, iar Dispecerul Energetic National a estimat o majorare a acestuia cu o medie de 2,8%, fata de realizarile perioadei similare a anului trecut.

“In aceste conditii si, totodata, tinand cont de evolutia consumului din perioada 1 ianuarie — 1 septembrie a.c., estimarea de crestere luata in calcul este de + 2,8% fata de realizarile perioadei similare a anului trecut”, spun reprezentantii Ministerului Energiei.

In cazul energiei termice, estimarile primite din partea centralelor care furnizeaza agent termic populatiei, producatori de energie electrica in cogenerare, acopera un consum mediu de energie termica de 7,630 milioane de gigacalorii.

De asemenea, in ceea ce priveste soldul export — import, pentru perioada noiembrie 2016 — martie 2017, Dispecerul Energetic National a estimat valori lunare ale soldului de export intre 372 GWh si 595 GWh, cu un total, pentru perioada avuta in vedere, de circa 2.000 GWh.

“Luand in considerare cantitatea de energie electrica de circa 22.702 GWh prognozata de producatori a fi realizata in intervalul de referinta, precum si consumul estimat, rezulta un disponibil pentru export de circa 1.200 GWh”, potrivit unei anexe a proiectului.

Autorii proiectului mai arata ca, in perioada anotimpului friguros, in special in lunile ianuarie si februarie, sunt posibile aparitii de fenomene meteorologice care pot periclita functionarea normala a SEN (temperaturi medii zilnice negative, sub minus 5 grade Celsius mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazuta etc.).

“In aceste conditii, pentru a preveni o situatie critica in functionarea sigura si stabila a SEN (sistemului energetic national — n.r.), si pentru a se crea resursele si capacitatile necesare interventiei in timp util pentru echilibrarea SEN, este necesara suplimentarea rezervelor de putere activa care compun serviciile tehnologice de sistem, respectiv rezerva tertiara lenta — RTL”, se mai arata in nota explicativa.

Hidroelectrica are obligatia de a monitoriza permanent nivelul din principalele lacuri de acumulare, astfel incat valorile minimale ale volumului de apa sa fie realizate. De asemenea, in cazul unui deficit hidrologic accentuat sau daca situatia o va impune, Ministerul Energiei va realiza analize cu toti factorii implicati si se vor conveni masurile necesare, in limitele prevederilor legale in vigoare, astfel incat sa nu fie pusa in pericol functionarea sigura si stabila a Sistemului Electroenergetic National.

In plus, in vederea monitorizarii Programului de iarna, precum si a activitatilor desfasurate pentru asigurarea functionarii sigure si stabile a Sistemului Electroenergetic National, ministrul Energiei va emite, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern privind programul de iarna, un ordin prin care va numi Comandamentul energetic de iarna, condus de secretarul de stat coordonator al sectorului energiei electrice din cadrul Ministerului Energiei si avand ca inlocuitori pe directorul general al Directiei de specialitate din minister si directorul Dispecerului Energetic National.

Comandamentul energetic de iarna va avea in componenta reprezentanti din cadrul Ministerului Energiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si operatorilor economici semnificativi din sectoarele energie, petrol si gaze, participante la realizarea Programului de iarna. De asemenea, vor fi invitati reprezentanti ai distribuitorilor de energie electrica si gaze naturale.

Comandamentul energetic de iarna va monitoriza prevederile Programului de iarna pentru perioada 15 noiembrie 2016 — 15 martie 2017 si va propune sau dispune, dupa caz, masuri, in situatia neindeplinirii acestora. Ministerul Energiei si Transelectrica vor prezenta Guvernului scurte informari asupra realizarii programului de iarna ori de cate ori situatia o va impune.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1