Productia de miere va fi mai mica cu 45-50% fata de media anuala de 22.000-24.000 de tone

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Productia de miere va fi mai mica in acest an cu 45-50% fata de o productie medie anuala de 22.000 – 24.000 de tone, din cauza vremii capricioase si a depopularilor familiilor de albine, insa nu vor fi influente pe pret deoarece nici exportul de miere nu se ridica la nivelul anilor trecuti, a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

“2017 este un an mediu spre slab din punct de vedere al productiei de miere. Problema este ca s-a terminat devreme anul apicol, in luna iulie, dar nu este mai slab ca 2016, anul pe care noi apicultorii l-am considerat unul dintre cei mai slabi din ultimii 40 de ani. Productia va fi cu circa 20% mai buna decat anul trecut, insa pana la aceasta data estimam ca vom face la jumatate, undeva la 45—50% dintr-o medie buna de 22.000—24.000 de tone de miere pe an de la cele aproximativ 1,3 milioane de familii de albine. Mierea de salcam s-a facut, in medie, intre 6 si 8 kilograme pe familia de albine, in loc de 14—15 kilograme, la rapita a fost de 4-5 kilograme, la tei de 5-6 kilograme, iar la floarea soarelui, intre 6 si 9 kilograme pe familia de albine, desi o productie normala era de 25 de kilograme pe familie. Totul depinde insa de fiecare judet in parte. In prezent, in partea de vest a tarii si in Transilvania este in continuare seceta si practic nu mai avem cules, ci doar intretinere”, a explicat Fetea.

In ceea ce priveste pretul mierii, seful ACA sustine ca acesta nu va fi influentat din cauza productiei reduse din acest an, pentru ca nici exportul nu merge mai bine, iar piata romaneasca este invadata de miere din Ucraina.

“Nu cred ca pretul va fi influentat pentru ca nici exportul nu a mers foarte bine. Exista suficienta miere pe piata din Ucraina, China si Argentina, iar pe partenerii nostri traditionali din Germania nu prea ii mai intereseaza. Cred ca anul acesta vom da la export in jur de 300 de tone de miere, in conditiile in care reuseam anii trecuti sa livram si 2.000 de tone pe an, numai noi, asociatia.

Exportul in China nu este semnificativ, in jur de 50-100 tone pe an, ceea ce este foarte putin. Din pacate, piata romaneasca este invadata cu miere din Ucraina si de aceea asteptam sa vedem cum va fi solutionata sesizarea noastra privind cupajarea, amestecurile. Am transmis solicitarea si la Comisia Europeana, dar si la 20 de forme asociative din Europa ca sa nu se mai permita amestecul de miere si sa se treaca pe etichete numai mierea din tara respectiva, fara alte amestecuri. E nevoie de schimbarea legislatiei europene, astfel incat consumatorii sa stie exact ce consuma. Deocamdata proiectul este in Parlament”, a afirmat Fetea.

In legatura cu accesarea fondurilor din Programul National Apicol (PNA), presedintele Asociatiei a mentionat ca intre 1 si 15 august apicultorii pot depune dosarele la APIA.

“Apicultorii vor sa acceseze aceste fonduri, desi este o suma mica, circa 7 milioane de euro. Impartita la numarul de familii de albine se ajunge la aproximativ 3-4 euro de familie. O nimica toata”, a adaugat Ioan Fetea.

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din PNA cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins, in anul 2015 un varf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *