Profesorul George Achim, premiat în cadrul zilelor Convorbiri Literare (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Profesorul universitar George Achim, directorul Școlii Doctorale de Științe Umaniste, din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, a fost premiat în cadrul Zilelor revistei „Convorbiri literare”, ediţia a XXIV-a, desfășurate la Iaşi, zilele trecute.

Acesta a primit remiul „I.E. Torouțiu” pentru studii culturale datorită cărții „Sita de ceară. Istorii din istoria unui ținut transilvan” (Ed. Școala Ardeleană, 2017).

”Am fost premiat într-o companie deosebit de prestigioasă (cu Ioan Aurel Pop, președintele Academiei, acad. Ion Pop sau profesorul Mihai Zamfir, fost ambasador al României la Lisabona, conducatorul de doctorat de acum 20 de ani, printre alții) de către prestigioasa revistă Convorbiri Literare de la Iași, cu premiul I. E. Torouțiu pentru studii culturale pentru cartea Sita de ceară”, spune profesorul George Achim.

Despre cartea „Sita de ceară. Istorii din istoria unui ținut transilvan”, George Achim afirma: ”Cartea aceasta, Sita de cearăistorii din istoria unui ținut transilvan, s-a născut dintr-o fantezie de vară și dintr-un exercițiu de nostalgie al meu, care m-a determinat să fac în vacanța mare o cercetare de istorie orală (altminteri, mă ocup de literatură, iar nu de etnologie sau antropologie), nebănuind la început care vor fi finalitatea și surprizele acestei interprinderi. Cartea este o mărturie despre lumea de altădată (exact cu aceeași conotație ca în minunata carte memorialistică a lui Zweig), o lume a normalității, aș spune, funcționând organic și firesc, adică în tipare naturale, morale, creștine și naționale, în care viața se derula în acord cu ritmurile naturii și ale muncii pământului, după legile omeniei și ale coeziunii între oameni, ale onoarei și datoriei. Fără alte suprareglementări, decât cerul înstelat și legea morală.

O lume mozaic, de areal central- european, de la marginea Câmpiei de Vest, în care se regăsesc, ca într-un creuzet multietnic, români, șvabi, unguri, ruteni, evrei, ceangăi și alții. O lume sub semnul istoriei instabile, nu lipsită de drame în tot cuprinsul secolului trecut, dar care avea încă, până în urmă cu câteva decenii, când a început dezagregarea ei, sentimentul rădăcinilor, al apartenenței la solul natal, al Heimat-ului protector, unde se revine chiar și după experiențele atroce ale deportării sau ale lagărului politic. E o lume care  are conștiința unui sens activ și creștin al vieții, potrivit cu firea fiecărui neam, fără a contraria în niciun fel pe celălalt, pe vecinul de alături care, se înțelege, are legea lui. Un model al organicității naturale a viețuirii, atât de perturbat astăzi peste tot în lume, ceea ce îl face să pară îndepărtat și aproape neverosimil.

Am lucrat cu multă plăcere și uneori cu emoție frisonantă la această carte care este și document și remember și, poate, mi-ar plăcea să o cred, un necesar memento”.

Prof. George Achim a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu exclusivist, în primăvara acestui an, pe care îl redăm mai jos.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2