Programul cu publicul la Serviciul Pasapoarte Maramures s-ar putea prelungi. Vezi aici, ce spune Prefectura Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In aceasta dimineata Prefectura Maramures a transmis un comunicat de presa al Ministerul Afacerilor Interne (MAI) in care se precizeaza faptul ca, in judetele unde exista o aglomerare in ceea ce priveste eliberarea sau solicitarea de emitere a pasapoartelor, programul de lucru cu publicul va fi prelungit.

Tot in aceasta dimineata, Dan Buca purtator de cuvant al Prefecturii Maramures a precizat faptul ca: “Se va face o analiza si se va decide daca este necesara prelungirea programului si la Serviciul Pasapoarte Maramures. Analiza se va face si in functie de pasapoartele a caror valabilitate expira si care au fost eliberate in 2009, respectiv 2014. Colegii de la Serviciul Pasapoarte au acces la baza de date, care vor fi coroborate cu cererile depuse la programarea on-line.”

Prefectura Maramures va comunica populatiei, in cel mai scurt timp posibil, daca va exista vreo modificare la programul zilnic de lucru cu publicul. Va redam mai jos comunicatul MAI, integral.

“Ministerul Afacerilor Interne trateaza cu prioritate asigurarea unor conditii de normalitate pentru cetatenii care doresc pasaport, avand in atentie luarea de masuri suplimentare pentru reducerea aglomeratiei acolo unde este cazul. In plan organizatoric, pentru perioada de vara s-a decis ca programul zilnic de lucru cu publicul sa se desfasoare incepand din 24.06.2019 intre 08.30 – 18.30 la structurile teritoriale de pasapoarte, acolo unde volumul cererilor inregistrate impune acest lucru.

In anii trecuti, in perioada de vara se inregistra o crestere semnificativa a numarului de solicitari, dar in prezent au fost implementate masuri in plan legislativ, dar si organizatoric, care au avut ca scop reducerea aglomeratiei la ghisee. Astfel, reamintim ca a fost implementat un sistem de notificare prin SMS, inainte cu una pana la trei luni fata de expirarea termenului de valabilitate al pasaportului. Masura introducerii sistemului de notificare a avut drept scop evitarea situatiilor in care cetatenii isi planifica, mai ales in perioada de vara, deplasari in strainatate si constata in ultimul moment ca nu pot efectua calatoria respectiva din cauza faptului ca le-a expirat pasaportul. De exemplu, de la inceputul anului 2019, au fost transmise 407.192 SMS-uri de notificare (390.749 la nivel national si 16.443 la nivel international). In luna aprilie au fost transmise notificari pentru pasapoartele care urmau sa expire in lunile iulie, august si septembrie 2019.

O alta masura luata in beneficiul cetatenilor a fost cresterea termenului de valabilitate a pasaportului simplu electronic de la 5 ani la 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 25 de ani.
Pentru a incuraja cetatenii sa opteze pentru varianta electronica a documentului de calatorie – cu o valabilitate de 10 ani, o alta modificare legislativa a vizat pasaportul simplu temporar. Aceasta modificare legislativa prevede ca pasaportul simplu temporar, care are o valabilitate de 12 luni, poate fi eliberat mai repede, doar in situatiile prevazute de lege, cum ar fi motive de sanatate, familiale sau profesionale, atunci cand este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea pasaportului simplu electronic sau atunci cand cetateanul respectiv se afla in strainatate si nu mai poseda documente de calatorie valabile si trebuie sa isi continue calatoria in strainatate sau sa isi reglementeze sederea pe teritoriul unui stat.

Fara justificarea urgentei, pasaportul temporar va fi eliberat in termenul prevazut de lege pentru varianta electronica, respectiv 10 zile lucratoare.

In plus, pentru evitarea aglomeratiei la depunerea cererilor de eliberare a pasaportului, solicitantii au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/.
Potrivit Directiei Generale de Pasapoarte, una dintre cauzele cresterii numarului de solicitari in aceasta perioada poate fi faptul ca, in cursul acestui an, expira pasapoartele eliberate in anul 2009 (cu termen de valabilitate de 10 ani) si cele eliberate in anul 2014 (cu termen de valabilitate 5 ani).”

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole