Programul de guvernare al PNL are ca prioritati educatia, sanatatea, cultura si repornirea motoarelor economice

Reclame home 1
Reclame home 1

pib-economieProgramul de guvernare al Partidului National Liberal (PNL) pune in prim plan educatia, sanatatea, cultura, rezolvarea problemelor demografice, dar si repornirea motoarelor economiei in baza unui model economic national pe termen lung, a declarat prim-vicepresedintele liberal Catalin Predoiu, transmite Agerpres.

„Tara nu se schimba de pe astazi pe maine. Cine promite ca prin doua cifre schimbate in Codul fiscal creeaza in Romania o minune isi pacaleste propriul popor. Si noi nu vrem sa facem acest lucru. Este premisa de la care am plecat in gandirea acestui program. (…) Propunem un parteneriat pe termen lung. (…) Vrem ca tara sa fie pe locul pe care-l merita, macar in regiune. Romania este cea mai mare tara din regiune si poate deveni in zece ani, poate chiar si mai repede, un actor important al proceselor economice din regiune. Acest rezultat poate fi atins daca vizam nu numai parametrii economici, (…) ci si calitatea vietii. Si, de aceea, noi incepem proiectul prin educatie, sanatate, cultura si apoi urmam cu motoarele economice, care trebuie sa sustina acesti factori de mentinere a calitatii vietii si de ridicarea ei”, a declarat prim-vicepresedintele PNL, propunerea liberala pentru functia de prim-ministru, la prezentarea proiectului programului de guvernare al PNL.

Predoiu a trecut apoi in revista cateva din prioritatile avute in vedere in programul de guvernare al PNL.

In domeniul Educatiei, liberalii au plecat de la principiul ca „finantarea, banul urmeaza performanta”.

Predoiu a indicat cinci elemente pragmatice care in opinia PNL fac diferenta fata de viziunile anterioare: programe privind reducerea abandonului scolar, accesul sporit in universitati a tinerilor provenind din mediul rural pe baza unui program national de sprijin si de acces la educatia inalta a acestui segment de tineri, un sistem dezvoltat de invatamant cvasiuniversitar prin crearea, intre altele, a unor scoli profesionale de nivel inalt pe durata de doi ani in parteneriate cu universitatile puternice si operatorii economici privati puternici, implicarea cat mai larga a capitalului privat in sprijinirea scolii si crearea cadrului pentru construirea unui parcurs de cariera a profesorului, care sa inceapa chiar de la recrutarea in corpul profesoral prin oferirea de pachete de facilitati pe termen lung care sa-i cointereseze.

La capitolul Sanatate, PNL are in vedere ca obiectiv fundamental stoparea migratiei medicilor in baza unor alocari bugetare stabilite prin legi si puse in practica printr-o buna guvernare.

Un alt element al programului liberal in domeniul sanatatii vizeaza componenta de medicina preventiva, avandu-i ca pioni principali pe medicii de familie, a mai spus Predoiu.

Prim-vicepresedintele liberal a punctat faptul ca in programul PNL demografia reprezinta o chestiune de securitate nationala pe termen mediu si lung, printre solutii aflandu-se cresterea alocatiei pentru copii, investitii pentru a crea o retea de crese si un program scoala dupa scoala.

In ceea ce priveste cultura, PNL propune, printre altele, o serie de programe care sa faciliteze accesul tinerilor la cultura si recreere: „stimularea antreprenoriatului tinerilor pentru organizarea unor evenimente sportive (concursuri, trofee, etc.) si culturale (cluburi de muzica, lectura, poezie, teatru, etc.) prin apel de proiecte din Fondul „Tineri pentru Tineri”; mobilizarea participarii la activitati culturale (teatru, opera, concerte, etc.) prin stabilirea de parteneriate intre furnizorii de activitati culturale (teatre, sali de opera, etc.) si institutiile de invatamant, prin campanii de promovare create prin „Tineri pentru Tineri”; extinderea facilitatilor tip „Euro 26” in Romania; extinderea beneficiilor acordate studentilor catre toti tinerii sub 26 de ani (reduceri la transport, spectacole, muzee, etc.); introducerea in curriculumul scolar a disciplinei „Istoria artei”, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice; promovarea demersurilor asociatiilor si fundatiilor care sustin tinerele talente.

Prim-vicepresedintele PNL a afirmat, totodata, ca Romania are nevoie de un nou model economic national pe termen lung, care sa incurajeze puternic capitalul autohton, bazat pe creativitate si antreprenoriat.

„Acest model economic se va sprijini pe patru piloni: prioritate predictibila pe termen lung pentru domenii care ne avantajeaza, administratie si legi orientate catre favorizarea antreprenoriatului, investitiilor si muncii, concordat patronat — guvern — sindicate, domnia legii. Vom avea ca prioritati economice refacerea si dezvoltarea infrastructurilor, agricultura si industria alimentara, energetica, tehnologia informatiilor si comunicatiile, industriile creative si constructiile”, se arata in proiectul de guvernare al PNL.

Guvernarea propusa de liberali va initia, totodata, un Program National de Dereglementare in fiecare minister si agentie care va analiza reglementarile din domeniul de competenta si va propune comasari, abrogari, codificari, eliminarea reglementarilor inutile in vederea realizarii unor proceduri simplificate, inclusiv prin informatizare si digitalizare. „Afacerile au nevoie de legi mai putine si mai limpezi”, a spus Predoiu.

Prim-vicepresedintele PNL s-a referit apoi si la problematica privind siguranta cetateanului, ordinea publica, respectul legii si justitie.

„Trebuie, in fine, sa rezolvam siguranta cetateanului inclusiv in comunitatile defavorizate. Sunt locuri in aceasta tara in care legea nu o mai face Guvernul, nu o mai face statul, ci o fac clanurile de interlopi. Strada trebuie sa fie sigura 24 de ore din 24 pentru oricine. Trebuie sa ne indreptam atentia catre aceste probleme de siguranta cetateanului si a proprietatilor. (…) Despre justitie mecanismul este pus in functiune trebuie consolidat. Guvernul are ca obligatii, vorbim de Guvern aici, furnizarea de mijloace logistice, resurse umane, iar pentru ca sistemul sa functioneze legi bune”, a declarat Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PNL a adaugat ca asteptarile liberale din partea justitiei sunt „calitate, specializare, profesionalism”.

In planul politicii externe in proiectul de guvernare al PNL se afirma ca „apartenenta Romaniei la UE si NATO, impreuna cu parteneriatul strategic cu SUA, sunt repere fundamentale care definesc si vor continua sa defineasca statutul si obiectivele de actiune internationala„. Totodata, Guvernul PNL are ca obiectiv fundamental desavarsirea procesului de integrare europeana, prin realizarea aderarii la spatiul Schengen si prin obtinerea de progrese convingatoare in pregatirea adoptarii monedei Euro.

„Aceasta este diferenta intre ce propunem noi si ce pachete de aventuri propun altii. (…) Este o declaratie de inceput. Este un inceput de drum, vor urma dezbateri si in partid si in afara lui, inclusiv cu presa. Sunt convins ca acest inceput va duce la un raport mai bun, avem in fata un proiect”, a mai spus Catalin Predoiu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole