Programul de guvernare: Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi

home camp2
home camp2
home camp2

Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi, pentru a nu mai fi in postura de a vinde doar ce produc altii, insa este nevoie de capacitati de productie noi iar statul poate juca un rol alaturi de investitiile private, inclusiv prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, se arata in Programul de guvernare 2018 – 2020, informeaza AGERPRES.

“Un alt pilon principal al modelului de dezvoltare il reprezinta cresterea potentialului economiei. Numai astfel vom putea indeplini deopotriva regulile fiscale la care ne-am angajat si stimularea crearii de locuri de munca bine platite. Vom incuraja, in acelasi timp, capitalul autohton, cu o strategie consistenta de atragere a investitiilor straine directe, mai ales in sectoarele cu valoare adaugata ridicata.

Consideram ca Romania trebuie sa investeasca masiv in infrastructura si in fabrici noi. Nu mai putem doar sa vindem ce produc altii. Ne trebuie capacitati de productie noi si aici, pe langa investitiile private, credem ca si statul poate juca un rol, prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, prin schemele de ajutor de stat propuse, prin investitii in industria de aparare, energie, tehnologia informatiei, industrie alimentara si altele”, se spune in document.

In domeniul politicilor economice, obiectivul strategic il constituie implementarea unui alt model de politica industriala, care sa genereze cresterea economica inteligenta a Romaniei.

Potrivit Programului de guvernare, este prioritar ca Romania sa treaca de la modelul bazat pe industrii intensive in forta de munca slab calificata si industrii cu grad redus de prelucrare catre industrii inovative, energie si industrii ecologice. Politica industriala activa trebuie bazata pe subventii conditionate de indicatori de performanta, abordare policentrica si concentrare pe clusterele de competitivitate.

Specializarea productiei pe industrii cu intensitate tehnologica ridicata va fi de natura sa genereze castiguri de competitivitate si sa reduca dependenta exporturilor romanesti de cateva ramuri industriale. Pilonii principali ai politicii de reindustrializare
nationala sunt: cercetare – dezvoltare – inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru dinamizarea pietei nationale, accesul la finantare si la pietele de capital, promovarea investitiilor ca factor de dezvoltare economica, stimularea accesarii fondurilor europene.

“Statul se va implica activ, in principal prin instituirea parghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investitii si prin demararea de proiecte de investitii publice cu impact semnificativ de tip greenfield sau brownfield, acordarea de facilitati pentru investitii private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau strain)”, se mai spune in document.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *