Programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de AVC 

dureri-capExtrem de raspandit in unele tari si medii profesionale, programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de afectiuni coronariene si de accident vascular cerebral (AVC), se arata intr-un amplu studiu aparut joi in revista britanica The Lancet si preluat de AFP citata de Agerpres.

Analizand datele existente in studii efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite si Australia, cercetatorii au descoperit ca peste 55 de ore lucrate pe saptamana sporesc cu 33% riscul de AVC si cu 13% pe cel al unei boli coronariene fata de o saptamana de lucru de 35-40 de ore.

La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta dupa ce au observat sapte-opt ani barbati si femei care nu aveau nicio boala cardiovasculara la inceputul studiului. Evaluarea a fost facuta luandu-se in consideratie si alti factori de risc cardiovascular — fumat, consum de alcool sau sedentarism—, se precizeaza in articolul publicat de revista britanica.

Autorii afirma ca riscul de AVC creste paralel cu durata programului de lucru — cu 10% la persoanele care lucreaza intre 41 si 48 de ore si cu 27% la cele care muncesc la serviciu intre 49 si 54 de ore pe saptamana.

‘Profesionistii din sanatate ar trebui sa fie constienti de faptul ca programul de lucru prelungit se asociaza cu o crestere semnificativa a riscului de AVC si s-ar putea si de boala coronariana’, spune Mika Kivimoki, profesor de epidemiologie la University College din Londra, coordonator al studiului.

Rolul jucat de stres in mai multe boli cardiovasculare, printre care infarct si AVC, a facut deja obiectul a numeroase studii, in conditiile in care programul de lucru nu a fost analizat cu precizie pana acum.

Intr-un comentariu care insoteste studiul, dr Urban Janlert de la Universitatea din Umea (Suedia) aminteste ca, dintre tarile membre OECD (Organizatia pentru Cooperare economica si Dezvoltare), Turcia are cea mai mare proportie de salariati care lucreaza mai mult de 50 de ore pe saptamana (43%), in timp ce Olanda se afla la polul opus, cu doar 1%. Turcia este urmata de Mexic (28,8%) si Coreea de Sud (27,1%). Potrivit cifrelor publicate de OECD, in Franta 8,7% dintre salariati muncesc la serviciu peste 50 de ore, iar in Germania, numai 5,6%.

In loc sa se reduca programul de lucru, ‘greu sau imposibil’ de realizat, ‘majoritatea dintre noi am putea sa stam mai putin timp asezati, sa facem mai multa miscare si sa ne imbunatatim alimentatia’, recomanda dr Tim Chico, consultant in cardiologie, care nu a participat la studiu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1