PROIECT ADOPTAT DE SENAT – Ordine de protecţie de 12 luni pentru victimele violenţei domestice

Senatul a adoptat, luni, în unanimitate iniţiativa legislativă prin care se asigură asistenţă juridică gratuită în apel pentru victimele violenţei domestice şi creşte durata maximă pentru ordinele de protecţie, de la 6 la 12 luni, asigurând o protecţie sporită victimelor. Acum proiectul merge la votul decisiv al Camerei Deputaților.

„În cazurile extreme de violenţă domestică agresorul nu încetează comportamentul agresiv după şase luni, perioada maximă din lege pentru un ordin de protecţie, şi trebuie îndepărtat de locul de şcoală al copilului de exemplu şi locul de muncă al victimei sau domiciliul acesteia pe o perioadă mai lungă, fără ca victima să reia drumul tribunalului şi frica lipsei de protecţie, iar acum ordinele vor putea fi emise de instanţă până la 12 luni. Doar în primele trei luni ale anului 2023 au fost deja 1000 de încălcări ale ordinelor de protecţie. De asemenea, vorbim şi de victime fără resurse sau cu resursele blocate în conturile comune de partenerul agresor, aşadar am introdus asistenţa juridică gratuită şi în apel”, a declarat Oana Ţoiu, deputata co-iniţiatoare a legii.

Conform informațiilor furnizate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele trei luni ale acestui an, poliţiştii au emis 2.983 de ordine de protecţie provizorii, 1.255 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În primele trei luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 5,6%, faţă de primele 3 luni ale anului 2022, de la 12.604 la 13.307 fapte.

„Statistica din România este înfiorătoare! Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violenţelor din familie. Sunt zeci de mii de victime ale violenţei domestice care trebuiesc protejate, de aceea votul de azi din Senat este unul extrem de important şi reprezintă un prim pas pe care îl facem pentru o mai bună protecţie a victimelor violenţei domestice, astăzi, de Ziua Naţională a Egaliăţii de Şanse între bărbaţi şi femei” , declară Monica Berescu, co-iniţiatoare a legii.

Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă urmează să meargă pentru dezbateri şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu