PROIECT – Amenzi majorate pentru nerespectarea regulilor de deținere a câinilor periculoși sau agresivi

Amenzile pentru nerespectarea regulilor de deținere a câinilor periculoși sau agresivi ar urma să fie majorate, chiar dublate în anumite situații. Este vorba despre un proiect de lege care a trecut de Senat și care merge acum la forul decizional, Camera Deputaților. În fapt este vorba despre o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2002 (republicată) privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.

Spunem doar că tot mai des maramureșenii reclamă prezența în stradă a unor câini care te pot ataca oricând și care te pot ucide. Exemplu recent, cazul băimărencei care a murit din cauza câinilor maidanezi din Parcul Morii din București.

„Din cauza necunoaşterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranţă, în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul posesori de câini periculoşi, aşa cum sunt definiţi la art. 1 llt. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002, prin care se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: „a) categoria 1: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, b) categoria a ll-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, care îi plimbă fără botniţă şi fără lesă.

Pentru a preveni alte cazuri de comportament imprudent al deţinătorilor de câini periculoşi, care îi plimbă fără botniţă, am iniţiat modificarea dispoziţiilor art. 18, alin. 2, lit. a), b) $i c) din O.U.G. nr. 55 din 30 aprilie 2022, noul text de lege urmând să aibă următorul conţinut:
„Art. 18, alin (2), după cum urmează: „Contravenţiileprevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă, după cum urmează:
a) cele de la lit. a) şi b), cu amendă de la 500 lei la 1000 lei;
b) cele de la lit. c) şi d), cu amendă de la 1000 lei la 1.500 lei;
c) cele de la lit. e) şiJ), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei. ”

În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării O.U.G. 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă”, se arată în expunerea de motive la aces proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu