Proiect: Angajatii Fiscului care participa la obtinerea unor rezultate performante ar putea fi premiati

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va putea retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele obtinute in urma controalelor, bani care vor fi utilizati pentru acordarea de premii personalului Fiscului, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat miercuri de Ministerul Finantelor Publice, informeaza AGERPRES.

“Incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin infiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, poate retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ramase definitive in sistemul cailor de atac, reprezentand: impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin incasare, compensare sau executare silita; obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare, compensare sau executare silita; valoarea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala; repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin incasare, valorificare sau executare silita. (…)

Prin derogare de la prevederile art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, veniturile proprii ale activitatii prevazute la art.1, alin. (1) se utilizeaza pentru acordarea de premii personalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala”, se precizeaza in proiectul de act normativ.

Constituirea veniturilor se face din sumele stinse intr-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prin care au fost stabilite sumele respective sa ramana definitive in sistemul cailor de atac in acelasi exercitiu financiar.

Potrivit initiatorilor, proiectul de act normativ este destinat majorarii veniturilor bugetare, pentru incadrarea in tinta de deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut, avand in vedere necesitatea mentinerii cheltuielilor bugetare la un nivel care sa permita buna functionare a serviciilor publice.

In conditiile in care nu se mai poate pune problema unei majorari a veniturilor bugetare prin cresterea presiunii fiscale asupra mediului economic si/sau al cetatenilor, autorii ordonantei vorbesc despre un sistem de “cointeresare” a personalului Fiscului care participa la obtinerea unor rezultate performante pentru asigurarea unei cresteri semnificative si constante a veniturilor colectate la bugetul general consolidat.

Un astfel de sistem de premiere este necesar si in contextul in care, in primele trei trimestre ale anului in curs, au fost inregistrate 1.086 incetari ale raporturilor de serviciu in cadrul ANAF, explicat de autoritati printr-un “grad scazut de satisfactie in ceea ce priveste conditiile de munca, dar si de nivelul de salarizare in special in cazul personalului cu un nivel ridicat al competentei profesionale.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2