Proiect de combatere a contrabandei cu tutun – Politia Romana va achizitiona ambarcatiuni, autoturisme si caini de serviciu

Politia Romana va achizitiona ambarcatiuni, autoturisme si caini de serviciu printr-un proiect care are ca obiectiv intarirea capacitatii de combatere a contrabandei cu tutun la frontiera cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia, informeaza AGERPRES.

Conform IGPR, proiectul “Detect – Combatarea contrabandei cu tutun la frontiera UE” este implementat pentru o perioada de doi ani, intre 17 iulie 2018 si 16 iulie 2020, iar bugetul total este de 1.210.720 de dolari. Activitatile sunt finantate de PMI Impact, o initiativa globala de granturi a Philip Morris International pentru sprijinirea proiectelor dedicate combaterii comertului ilegal si infractiunilor conexe.

“Contractul de donatie a fost semnat la data de 17 iulie 2018, intre Inspectoratul General al Politiei Romane si Philip Morris International Elvetia. (…) In contractul de donatie au fost prevazute activitati de achizitie a doua ambarcatiuni de patrulare si control pentru zonele Galati si Drobeta Turnu Severin, 20 autoutilitare transport caini, patru vehicule tip ATV, patru videocamere termale cu obiective suplimentare pentru detectie la distante mari, 20 caini (rasele Ciobanesc German, Ciobanesc Olandez, Ciobanesc Belgian – Malinois, Springer Spaniel, Labrador), 20 containere tip cusca pentru cainii de serviciu, patru truse veterinare, echipamente de protectie pentru politistii care deservesc ambarcatiunile, echipament pentru conductorii de caini de serviciu, harnasament si consumabile pentru efectuarea dresajului”, precizeaza un comunicat de presa al IGPR.

Totodata, in buget a fost prevazuta achizitia de servicii si materiale de vizibilitate pentru desfasurarea in bune conditii a unor sesiuni de instruire a personalului din cadrul unitatilor beneficiare, a unei conferinte internationale, precum si a unei conferinte de deschidere, respectiv de inchidere a activitatilor prevazute in contractul de donatie, releva sursa citata.

Beneficiarii activitatilor derulate, precum si ai bunurilor si serviciilor ce urmeaza a fi achizitionate sunt Directia de Politie Transporturi si structurile teritoriale subordonate, Serviciul de Politie Canina, Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” Sibiu, informeaza IGPR.

“Scopul proiectului Detect este de a spori eficienta Politiei Romane in detectarea si destructurarea retelei infractionale de contrabanda la granitele cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia. (…) Avem accent atat la nivel teritorial, in ceea ce priveste regiuni situate in apropierea acestor granite, dar si la nivel national pentru identificarea acestor transporturi ilegale si implicit a punctelor de depozitare ilegala a produselor de tutun. Acest proiect s-a bazat atat pe datele interne pe care le-am avut la dispozitie, dar si pe evaluari externe, care au indicat faptul ca zona cea mai problematica este cea de nord-est a Romaniei”, a declarat comisar-sef de politie Mihaela Radu, director al Unitatii de Implementare a Proiectelor, joi, la conferinta de deschidere a proiectului.

Ea a mentionat ca in cadrul proiectului vor fi instruite 20 de echipe canine si va fi derulata pe Facebook o campanie de informare privind riscurile de sanatate si economice ale contrabandei cu tutun.

“In primele zece luni ale anului curent, in urma activitatilor specifice desfasurate de structurile teritoriale de Politie Transporturi au fost constatate in domeniul contrabandei cu tutun si produse din tutun 174 de infractiuni, au fost aplicate 140 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 157.000 de lei, fiind capturate peste 700.000 fire tigarete. Din cazuistica existenta in ultimii ani la nivelul Directiei de Politie Transporturi a rezultat faptul ca tutunul in general, tigarile de contrabanda provenite de regula din Ucraina, Serbia si Republica Moldova sunt transportate cu ambarcatiuni dotate cu motoare foarte puternice si sisteme de navigatie performante, care permit deplasarea rapida pe timp de noapte sau in conditii de ceata. De asemenea, tigarile de contrabanda sunt introduse in Romania fie la bordul navelor care navigheaza pe Dunare, fie prin porturile maritime, in containere provenind in special din zona Asiei, folosindu-se metoda capac”, a explicat comisarul-sef de politie Valentin Surduleac, sef serviciu la Directia de Politie Transporturi.

El a mentionat ca transportul naval este preferat pentru contrabanda cu tigari avand in vedere capacitatea mare de transport si diversele posibilitati de camuflare.

Surduleac a precizat ca nu sunt de neglijat nici infractiunile de contrabanda comise de persoanele care calatoresc cu trenurile internationale, avand in vedere spatiile de depozitare greu accesibile pe care le poate oferi un vagon si nici pasagerii care folosesc ca mijloc de transport avionul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1