Proiect de modificare a Codului penal: Presedintele, parlamentarii si alesii locali, exclusi din categoria functionarilor publici

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un numar de 41 de parlamentari PSD au depus la Senat o propunere legislativa de modificare a Codului penal, conform careia definirea functionarului public ar urma sa fie schimbata, astfel incat sa ii excluda din aceasta categorie pe presedintele Romaniei, pe parlamentari, dar si pe alesii locali, informeaza AGERPRES.

Mai exact, functionar public ar urma sa fie persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, „exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti sau exercita o functie publica, cu exceptia persoanelor care au fost alese in functii de demnitate publica”.

In acest fel, initiatorii doresc sa modifice forma actuala a legii, potrivit careia functionarul public „exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura”.

Printre cei 41 de initiatori se numara deputatii Catalin Radulescu si Liviu Plesoianu.

„Asa cum corect s-a remarcat in doctrina juridica, legiuitorul nu stabileste concret sfera notiunii de functionar public in cuprinsul art. 175, extinzand sfera acestei notiuni data de Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare. Enumerarea pe care o face art. 175 alin. 1 din Legea 286/2009 lasa loc interpretarilor. Sunt suprapuse notiuni cu continut asemanator, dar totusi diferit: functie publica de autoritate, functie de demnitate publica si functie publica”, se arata in expunerea de motive.

Totodata, este invocat „Tratatul de administratie publica” semnat de Ioan Alexandru, conform caruia functia publica este definita ca fiind „ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de institutia publica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale, investirea in functie facandu-se in urma castigarii concursului sau promovarii examenului organizat pentru ocuparea functiei publice”.

Pe de alta parte, conform aceleiasi surse, functia de demnitate publica este definita ca fiind „complexul de atributii si responsabilitati stabilite prin Constitutie, legi si alte acte normative, pe care si le asuma o persoana fizica prin investirea sa ca urmare a rezultatului procesului electoral direct, prin alegere sau, indirect, prin numire, potrivit legii”.

In expunerea de motive se mai arata ca art. 2 alin. 2 din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici defineste functionarul public ca fiind „persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica”, fiind excluse din aceasta categorie persoanele care exercita atributii publice ca urmare a alegerii lor prin procesul electoral.

„Faptul ca demnitatile publice sunt excluse din categoria functiilor publice rezulta si din art. 94 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, conform caruia calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica”, se mentioneaza in expunerea de motive.

Autorii concluzioneaza ca din toate aceste prevederi „rezulta clar ca persoanele care exercita demnitati publice nu au calitatea de functionari publici”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. dani

    pe scurt, politicienii sunt deasupra legii si nut pot fi condamnati pentru nicio crima. Democratia in Romania s-a terminat.

    Reply
  2. tindela

    ne afundam in mocirla, cu fiecare lege data de PSD… iar prostimea, sa-mi fie scuzata expresia, sustine si voteaza in continuare acest partid mafiot, Antena 3 fiindu-le calauza…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2