PROIECT – Închisoare pentru cei care modifică kilometrajul unei mașini

Reclame home 1
Reclame home 1

Modificarea kilometrajului unei mașini ar putea fi pedepsită cu închisoarea. Este vorba despre un proiect care a fost aprobat de Senat și care acum va merge la deputați. Propunerea legislativă stabileşte anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în vederea înmatriculării acestora în România, propunerea vizand stoparea practicii de a comercializa autoturisme care au kilometrajul dat înapoi.

„Astfel, „Registrul Auto Român” va înfiinţa şi va gestiona registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP. De asemenea, registrul va conţine informaţiile transmise RAR-ului de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere.

Propunerea de act normativ prevede ca orice înlocuire a odometmlui unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă în cazul în care aceasta nu este înregistrată şi transmisă corespunzător către RAR. Vor fi astfel evitate vânzările de automobile care au dispozitive de măsurare a distanţei parcurse modificate. Propunerea legislativă vizează eliberarea, la cerere, deţinătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune un certificat denumit „RAR Auto-Pass” care conţine informaţii cu privire la istoricul citirii odometrului existent în registrul electronic, implicarea autovehiculului într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcţie, instalaţia de frânare sau la structura de rezistenţă a caroseriei ori a şasiului precum şi la neprezentarea vehiculului în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor care au fost deja înmatriculate, înregistrate sau puse în comercializare, deoarece unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unităţi tehnice separate instalate pe vehicul prezintă un risc important pentru siguranţa rutieră, sănătatea publică sau protecţia mediului înconjurător”, se arată în expunerea de motive la acest proiect de lege.

Autoritățile vor ca la vânzarea unui vehicul deja înmatriculat în România, vânzătorul va furniza cumpărătorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul supus vânzării, care se constituie în anexă la formularul tipizat „Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc
de transport” model 2016 ITL 054 prevăzut în Anexa nr.2 la Ordinul 1069/2016. Domeniul de aplicare al certificatului „RAR Auto-Pass” poate fi extins şi la alte categorii de vehicule prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.

„Punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se mai arată în respectivul proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole