Proiect: Introducerea disciplinei nutritie in invatamantul prescolar, primar si gimnazial

Reclame home 1
Reclame home 1

Mai multi deputati si senatori propun, intr-o initiativa legislativa, introducerea disciplinei optionala „nutritie si educatie nutritionala” in invatamantul prescolar, primar si gimnazial, informeaza AGERPRES.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 1/2011 a Educatiei Nationale a fost initiata de 103 deputati si senatori de la toate partidele, intre care si Liviu Dragnea si Kelemen Hunor.

„Se introduce in curriculum national pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial disciplina „nutritie si educatie nutritionala” ca disciplina optionala de studiu. Planul cadru si programa nationala, precum si conditiile ce trebuie indeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutritie si educatie nutritionala se aproba prin ordin comun al Ministerului Educatiei si Ministerul Sanatatii”, prevede proiectul.

Initiatorii motiveaza proiectul obezitatea copiilor din secolul XXI duce inevitabil la scaderea sperantei de viata.

Obezitatea a devenit una dintre problemele majore de sanatate ale secolului XXI”, iar „cresterea epidemica a prevalentei obezitatii se datoreaza in cea mai mare parte cresterii disponibilitatii accesului si excesului alimentar asociat cu reducerea activitatii fizice”, precizeaza initiatorii.

Ei arata ca supraponderabilitatea aparuta la copii se asociaza cu obezitate mai severa la adult.

„Un studiu efectuat in 2009 a aratat ca 25% din adultii obezi au fost supraponderali in copilarie. Alte studii arata ca supraponderabilitatea aparuta la copii inainte de varsta de 8 ani se asociaza cu obezitate mai severa la adult”, sustin initiatorii.

Acestia mai mentioneaza ca, in Romania, conform unui studiu efectuat in partea de vest a tarii, la copiii intre 3 luni si 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecventa obezitatii fiind usor crescuta la fetele de varsta.

Mijloacele de realizare a scaderii ponderale constau in schimbarea obiceiurilor alimentare, au mai sustinut initiatorii, mentionand ca se incurajeaza mersul pe jos, activitati fizice in aer liber, practicarea sportului la scoala respectarea unui regim alimentar cu excluderea dulciurilor, a alimentelor cu continut ridicat in grasimi.

Proiectul se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole