Proiect – Ministerul Justitiei: Spatiul necorespunzator de detentie – mai mic sau egal cu 3 mp/detinut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

puscarieSpatiul necorespunzator de detentie pentru cei aflati in executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/detinut, se arata in proiectul de lege privind mecanismul de compensare a conditiilor de detentie necorespunzatoare, conform caruia masura de compensare este una temporara si isi inceteaza aplicarea la data de 31 decembrie 2022, informeaza AGERPRES.

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Justitiei, „in vederea acordarii eliberarii conditionate, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei intr-un spatiu necorespunzator, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 zile executate in spatiul necorespunzator, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicata”.

In proiect se precizeaza ca se considera spatiu necorespunzator de detentie acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/detinut si se calculeaza prin impartirea suprafetei totale a camerei de detinere la numarul de persoane cazate in incapere, indiferent de dotarea spatiului respectiv.

Conform documentului, se interzice aprobarea cererii persoanei condamnate care executa o pedeapsa privativa de libertate intr-un spatiu corespunzator de transfer, pentru motive personale, intr-un spatiu necorespunzator prin raportare la articolul privind mecanismul de compensare, iar ziua sau perioada in care detinutul a fost internat la infirmeria locului de detinere, in spitalele din reteaua ANP sau din reteaua Ministerului Sanatatii, s-a aflat in tranzit sau a fost transportat in vederea transferului intre locurile de detinere nu se considera cazare intr-un spatiu necorespunzator.

„Perioada pentru care se acorda zile considerate ca executate in compensarea cazarii intr-un spatiu necorespunzator se calculeaza incepand cu 24 iulie 2012”, se mai arata in proiect.

In termen de trei luni de la intrarea in vigoare a legii, pentru toate persoanele private de libertate aflate in locurile de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor se vor intocmi dosare privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si se vor sesiza, de indata, comisiile pentru eliberare conditionata, prevede proiectul.

„Prevederile prezentei legi se aplica in mod corespunzator minorilor care executa masuri educative in centre de detentie sau in centre educative, precum si minorilor care au executat pedepse in penitenciare potrivit Codului penal din 1968 si care executa, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, masuri educative in centrele de detentie, in aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, putandu-se dispune inlocuirea masurii internarii cu masura educativa a asistarii zilnice”, se mai arata in documentul citat.

Calcularea partii din durata pedepsei considerate ca executata in compensarea conditiilor necorespunzatoare este o masura temporara care isi va inceta aplicarea la 31 decembrie 2022, cand, potrivit Memorandumului privind ‘Aprobarea calendarului de masuri necesare imbunatatirii conditiilor de detentie si a sistemului de probatiune’, vor fi create noi locuri de cazare in sistemul penitenciar, se mai precizeaza in proiect.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2